Ministr vnitra Radek John si o Kajínkovi myslí své

Ministr vnitra Radek John si o Kajínkovi myslí své Zdroj: Pavel Machan

Dny Radka Johna jsou sečteny. VV už hovoří o jeho výměně

„Na prosincové ideové konferenci strany oznámím změny o radikálním řešení. Naše strana je schopna velkých vývojů a také nastanou,“ tak pravil v pátek předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John. Po mnoha měsících mu konečně věřím. „Velké vývoje“ určitě nastanou. A budou se týkat právě Johna.

Dva významní představitelé „véčkařů“ – místopředsedové Josef Dobeš a Jaroslav Škárka – totiž oznámili, že nechtějí, aby byl předseda strany současně ministrem ve vládě. Prý pak nezvládá stranickou práci. To je vskutku elegantní cesta, jak se Johna začít postupně zbavovat. Nejdříve na jaře příštího roku bude odstraněn z funkce předsedy a po čase, až dojde Vítu Bártovi trpělivost a pozná, že tajtrlíkování jeho kolegy na ministerstvu je už dost, i z postu šéfa rezortu vnitra. Ostatně tím se uleví i premiérovi Petru Nečasovi, protože působení Johna poškozuje nepřímo i jeho jako předsedu vlády.

 

Jaká „radikální řešení“ pak chystá v prosinci oznámit předseda Věcí veřejných, není zatím známo. Ale brzy se to dozvíme, protože Radek John téměř vždy a téměř všechno někde prozradí.

 

 

Největším problémem Johna přitom je, že si pořád plete politiku a publicistiku. Obě slova sice začínají na písmeno „pé“, ale jsou to zásadně jiné disciplíny. Postupy, metody a strategie, které se používají v novinařině, jsou zásadně odlišné od práce v politice. John se ale mylně domníval a domnívá, že jeho dosavadní životní zkušenost mu bude stačit na vysokou politickou funkci. Možná by i stačila, ale on sám by musel být založením zcela rozdílný člověk.

 

A co nastane teď? Véčkaři začnou mlžit a chvilku budou ještě předstírat, že si Radka Johna nechají navždy a že je skvělý. Pak se ho zbaví. To je politika. Ministr vnitra ale v sobotu v deníku MF Dnes oznámil, že bude dál bojovat. To je publicistika.