Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, na tiskovce oznámil, že odtajní dokumenty i o válce v Afghánistánu

Julian Assange, zakladatel serveru Wikileaks, na tiskovce oznámil, že odtajní dokumenty i o válce v Afghánistánu Zdroj: ČTK

Západ páchá sebevraždu. Server WikiLeaks mu v tom pomáhá

Mnozí novináři, aktivisté a nevládní organizace mají nelíčenou radost. Internetový portál WikiLeaks zveřejnil o víkendu dalších přes 391 tisíc údajně citlivých dokumentů. Tentokráte o irácké válce. Jenže to, co se jeví jako prozíravý a odvážný krok jednoho serveru, je (západní) cestou do pekel. Proč?

 

Zatímco západní demokracie většinou dodržují určitá pravidla, platí v nich zákony a armáda je tradičně pod pečlivou civilní kontrolou, ve většině současného světa to neplatí. Ovšem každá, i ta kontrolovaná západní, armáda současně potřebuje i určitý stupeň utajení. Zejména pokud se jedná o vojáky, kteří se účastní skutečných bojů. Takže je jasné, že nehovořím o posádce Pražského hradu, která by stěží ubránila své barevné budky, u kterých stojí.

 

 

Jenže informace, které unikají přes portál Juliana Assangeho (na fotografii) WikiLeaks a kterých se mnoho lidí nemůže nabažit, přispívají k demontáži západních armád. Pod vlivem takto šířených zpráv si Západ kope hrob, protože chuť bojovat proti nepříteli se bude zmenšovat. Veřejnost právě kvůli WikiLeaks a podobným „firmám“ bude tlačit politiky k trvalému pacifismu a omezování rozpočtů na armády. Myslet si, že tento postup (stejně jako Barackem Obamou prosazované celosvětové odzbrojení) přesvědčí Čínu, Rusko, Írán a jiné autoritářské režimy o tom, aby byly i ony „hodné“, je největší hloupost posledních let. Zatímco euroatlantická civilizace se rozhodla dobrovolně vyklidit pozice, nahrazují ji jiní.

 

A WikiLeaks dělá všechno pro to, aby přispěla k postupné degeneraci Západu. Většinu lidí to ale baví a podporují ji v tom. Bývá to tak vždy, když vítězí naivita…