Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě

Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě Zdroj: Tomáš Tesař, Reflex.cz

Co může levicový senát pokazit? Zahraniční mise

Jednu věc bude moci senát blokovat, pokud si to levice usmyslí, totiž zahraniční mise. Česko má své vojáky v zahraničí. Na jejich nasazení se však názory podle politického spektra liší.

 

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nedávno hovořil o „afghánizaci“ české armády. Je možné, že zahraniční mise nemusí mít příští senát v lásce.

 

 

Na nasazení Čechů v cizině a roli armády lze mít různé názory. Na jednu stranu výsměch týkající se toho, že nikdy nikde nebojujeme. Afghánistán nebo Irák přitom není žádné „nikde“, jsou to extrémně náročné úkoly. Na druhou stranu je jasné, že armáda nemá být cizineckou legií, kulisami v boji velmocí a cizí země naším cvičištěm. Sotva však někdo popře, že takhle víme, že naši vojáci jsou opravdoví vojáci a stojí na straně těch slušnějších zemí proti těm méně slušným.

 

Když už nic jiného, aspoň můžeme uvažovat, co znamená pojem spojenectví. V otázce amerického radaru politici a veřejnost prokázali neschopnost (politici, všichni), zlou vůli a zaprodanost Rusku (levicoví politici) a veřejnost ze dvou třetin svou naivitu. Bylo by dobré, kdybychom aspoň - pokud jde o naše angažmá na straně těch slušnějších - dokázali vysílat jasný signál. Byla by škoda, kdyby to Zaorálkova strana se svou podivnou východní lísavostí pokazila. Problém je jen v tom, že voliče z nějakého důvodu zahraniční politika ve volbách moc nezajímá. Přitom tahle země šla vždycky nahoru nebo dolů podle toho, co se dělo kolem.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

Foto: Tomáš Tesař