špidla

špidla Zdroj: Foto Profimedia.cz a abl

Největší překvapení, největší porážky: Šest "nej" letošních senátních voleb

Kdo je nejzajímavějším novým senátorem? Jaký je nejpřekvapivější výsledek? Kdo zvítězil s největším náskokem? A kdo je nejvýznamějším poraženým?


Nejzajímavější senátor

Milan Pešák z ODS v Praze 11 je prvním nevidomým zákonodárcem v historii České republiky. Ve svém obvodě porazil o více než 13 procent Ladislava Kárského z ČSSD.

 

 

Nejvýznamnější porážka

Vladimír Špidla prohrál v Českém Krumlově s dlouholetým senátorem Tomášem Jirsou. Bývalý expremiér a bývalý eurokomisař se tak loučí s vidinou postu předsedy Senátu, jak se o něm před volbami mluvilo.

 

Nejpřekvapivější výsledky:

Občanský demokrat Jiří Šneberger ztratil Plzeň. Prohrál se sociální demokratkou Dagmar Terlemešovou. Rozdíl nebyl ani nijak těsný – více než osm procent.

Místopředseda Senátu Jiří Liška neuspěl v Jičíně. Překvapivě ho porazil Josef Táborský z ČSSD. Po Plzni je to další překvapivý výsledek pro sociální demokracii, který ČSSD zajistil výsledek znamenající obsazení nadpoloviční většiny senátorských křesel.

 

 

Nejtěsnější výsledek

Jen o 70 hlasů vyhrál Petr Bratský z ODS na Praze 6. Bedřich Moldan kandidující za TOP 09 získal 49,83 procenta.

 

Největší náskok

Nejvíce procent nasbíral obhájce senátorského křesla na karlovarsku Jan Horník, který tentokrát kandidoval za TOP 09. Bývalého hejtmana ODS Josefa Pavla porazil se ziskem 71,75 procenta.

 

 

Nejefektivnější kandidátka

Nové politické hnutí Severočeši.cz vyslalo do boje o Senát dva kandidáty. Oba prošli do druhého kola a tam byli oba zvoleni. Alena Dernerová zvítězila v Mostě, Jaroslav Doubrava v Ústí nad Labem.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.