Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Bude Praze vládnout Tůma? Nebo se ODS proradně spojí s ČSSD?

Zdeněk Tůma se nakonec může stát primátorem Prahy. Ale jeho TOP 09 bude muset jít v metropoli s někým do koalice – a na výběr je pouze ODS, nebo ČSSD. Jinak nedá topka dohromady většinu. Navíc v zádech budeme mít na radnicích pražských obvodů pořád některé kmotry z ODS. Volání Pražanů po zásadní změně tak nebylo vyslyšeno úplně.

 

S největší pravděpodobností magistrát hlavního města ovládne tandem Zdeněk Tůma (jako primátor) a jeho náměstek Bohuslav Svoboda (ODS). Oba mají čistý štít a dá se předpokládat, že se shodnou na „deratizaci“ po Pavlu Bémovi. Moc jiných možností neexistuje. I když… Vzniknout by mohly i dvě jiné koalice – TOP 09 + ČSSD a ODS + ČSSD. To jsou ale méně pravděpodobné varianty. Zejména u té druhé by ODS u pražských voličů navždy ztratila tvář. Rozložení v zastupitelstvu hlavního města je po volbách totiž následující: TOP 09 má 26 mandátů, ODS 20, ČSSD 14 a KSČM 3.

 

Ovšem spojit se s ČSSD, kterou v metropoli vede Petr Hulinský, a který si „vydělal“ sezením v různých firmách bokem za poslední léta téměř 20 milionů, by bylo pro kohokoli smrtící. Hulinský by měl spíše zmizet, protože bude sociálním demokratům nakonec překážet v jejich návratu k moci. Navíc ČSSD odmítají jít v Praze do koalice s ODS. Takže zbývají (zatím, protože politika je nevyzpytatelná) jen TOP 09 a občanští demokraté s pošramocenou pověstí.

 

Přesto se dá očekávat, že magistrát bude postupně „čištěn“. Jinak tomu ale může být v některých pražských čtvrtích. Například na Praze 1 dostal opět mandát šíbr a poslední starosta Filip Dvořák z ODS, který měl na starosti územní plán a současně (což je evidentní střet zájmů) radil soukromým developerským firmám. Za jediný rok za to dostal kolem 10 milionů korun. ODS pak zastupují v různých částech Prahy i další kmotři či jejich pohunkové. Demokratický systém se jich přes všechnu snahu většiny občanů nedokázal zbavit. A to může být pro Tůmu mimořádně nepříjemné. Bude muset být někdy spojencem ODS a jindy proti ní dál bojovat.