Komunální volby 2010

Komunální volby 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Nebát se a nekrást. Kdo vlastně zvítězil v komunálních volbách?

Kdo vlastně zvítězil v komunálních volbách? Štěpících linií, kudy šel politický zápas, bylo několik. Jejich společným jmenovatelem by mohlo být heslo prvního prezidenta T. G. Masaryka: Nebát se a nekrást.

 

Strany, které vedly otevřenou politiku na radnici a jejich vedení se neutápělo v korupčních skandálech, byly oceněny voličskou přízní. V opačném případě lidé masově (dosud nevídaný jev) volili různá protestní a k radnicím kriticky naladěná hnutí. Jací jsou tedy konkrétní vítězové a poražení?

 

1. Věci veřejné propadly. Tato manažerská volební entita nedokázala sestavit věrohodné kandidátky a navíc přestal fungovat jejich protestní potenciál ve stylu na vlastní oči zatočíme s nešvary. V zastupitelstvech měst a obcí získaly VV jen šest křesel, v městskcýh částech dalších devět.

 

2. TOP 09 prohrála kalouskovský boj na pravici. Ani při ztrátách ODS ve velkých městech nedokázala „topka“ (z výjimkou pražského magistrátu, dvou městských částí a Zlína) převzít pravicový elektorát. I oni mimo Prahu ztratili svůj protestní náboj a ukazuje se, že efekt Schwarzenberg začíná slábnout se vzdáleností od hlavního města. Vyloženým propadákem byly senátní volby, kam se do druhého kola dostala TOP 09 jen v pěti případech. Kdo byl ve štábu „topky“, tuší, o čem mluvím – faktický předseda Miroslav Kalousek jen špatně zakrýval své rozladění, že nezískal „vedoucí úlohu“ na pravici. Faktický propad mimo Prahu maskují regionální úspěchy hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kteří jsou na sněmovní úrovni s „topkou“ v koalici. Na většině míst jde ovšem spíše o levostředové hnutí usilující o větší přerozdělování rozpočtu směrem od „celostátu“ ke „komunálu".

 

3. Ve volbách bylo zřetelné silné protikmotrovské naladění voličů, nejvíce se to týkalo ODS. Dobrou zprávou je, že lidé konečně začali číst kandidátky stran - jen tak se mohlo stát, že na Praze 6 získala ODS v čele s Tomášem Chalupou přes 40 procent hlasů, zatímco v kmotrovských městských částech (Praha 1, Praha 5, Praha 10) jen polovinu. Podobně voliči hlasovali v tradičních baštách ODS. V Kuberových Teplicích ODS dostala rekordních 43 procent, zatímco v kmotrovskými válkami rozbitých Českých Budějovicích jen 13 procent (dříve 38 procent). Není bez zajímavosti, že zbylých 25 procent získalo v Budějovicích uskupení dlouholetého primátora Thony, kterého před třemi měsíci odvolal kmotr Dlouhý z funkce. Vůbec v těchto volbách platilo: pro ODS nebyl mimo Prahu hlavní soupeř TOP 09, jak ohlašoval Miroslav Kalousek, ale různá nelevicová protestní hnutí nebo odpadlické struktury bývalý členů, které vypudily vesměs kmotrovské praktiky.

 

4. ČSSD je určitě jedním z mála vítězů těchto voleb. Vlivem sporů a roztříštěnosti na pravici získala vítězství v nových městech. Navíc se jí podařilo svým protivládním akcentem zvednout volební účast a ta tak byla v komunálkách nejvyšší od roku 1994, byť jen zhruba o dva procentní body vyšší než před štyřmi roky. Také díky tomu má šanci na zisk křesel primátorů a starostů v místech, kde dosud historicky nevládla.

 

Foto: Tomáš Tesař

 

Volte Reflex.cz v anketě Křišťálová Lupa 2010 (kategorie Média - všeobecná). Děkujeme.