EU

EU Zdroj: ČTK

Řecko potřebuje další peníze. Kolik bude chtít Irsko?

Vzpomínáte? Na začátku letošního roku se oficiálně říkalo, že to Řekové zvládnou a o pomoc nepožádají. Pak mělo stačit několik desítek miliard eur a nakonec to skončilo balíkem za 110 miliard. Vlastně neskončilo...

 

Znovu se totiž jedná o podmínkách splácení. Podle Mezinárodního měnového fondu by se řecké splátky půjčky mohly buďto prodloužit do více let, nebo by se mělo Řekům znovu půjčit (rozuměj půjčit na splátky dluhu).

 

Za celý letošek má klesnout deficit rozpočtu o téměř 37 procent, za první tři čtvrtletí je to však zatím jen 31 procent. I kdyby se to Řekům nakonec povedlo, samotný rozpočtový schodek bude činit osm procent HDP, což je pořád dost. Přes veškeré proklamace tak lze čekat, že další pomoc skutečně přijde; veškerá opačná tvrzení časem pomalu, ale jistě slábnou.

 

Dalším, komu podle představitelů EU a MMF není třeba pomáhat, je Irsko. To nedávno odhadlo náklady na záchranu místních bank 50 miliard eur, což katapultuje letošní schodek rozpočtu na neuvěřitelných 32 procent HDP.

 

Irsko přitom už provedlo radikální škrty. Jenže ač je samotný rozpočet v zásadě v lepším stavu než řecký, Irové doplácejí na expanzivní bankovní sektor podobně jako dříve na Islandu.

 

Říká se, že Evropská unie pomáhá Řecku proto, že se premiér jmenuje PapandrEU. To je samozřejmě vtip. Méně humoru už je přikládáno tvrzení, že mnohem menší ochota pomoci Irsku pramení z irské nízké daně z příjmu firem. A právě její zvýšení se údajně má stát podmínkou příští pomoci.