Třetí fáze vyhoření: Pocit, že »něco musí být uděláno «, mizí a nahrazuje ho opačný pocit – že nemusí nic. Pouhá přítomnost druhých jedince dráždí.

Třetí fáze vyhoření: Pocit, že »něco musí být uděláno «, mizí a nahrazuje ho opačný pocit – že nemusí nic. Pouhá přítomnost druhých jedince dráždí. Zdroj: Jiří černohorský

Strategie Radka Johna. Chce se ministr zbavit ministerstva?

Jestli do měsíce nebude nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odvolána, odejdeme z vlády. To aspoň vyplývá z vyjádření předsedy Věcí veřejných Radka Johna v nedělních Otázkách Václava Moravce.

 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jenž má tu pravomoc, řekl už před volbami, že Renatu Veseckou odvolá. Nedávno oznámil jejího nástupce a jednal s dalšími koaličními stranami, včetně VV. Všichni to vědí.

 

Z ničeho nic to ale Radek John začal prezentovat jako základní předpoklad pro udržení vlády. Jako by s tím Wéčkaři právě přišli. Odvolání podle něj musí proběhnout do komunálních voleb. Jinak to prý není vláda boje proti korupci a VV v takové vládě nebudou. Proč zrovna do komunálních voleb? Proč ne dřív, nebo později?

 

Proč se tak najednou John plete do práce druhému ministrovi? Vždyť mu nevadí náměstek ministra financí Barták, který je spojován se skandály na ministerstvu obrany. Podle Johna je tohle odpovědnost každého ministra. Proč ne odvolání Vesecké?

 

Můžeme najít v zásadě tři odpovědi. To nejprostší spočívá právě v termínu komunálních voleb. VV potřebují nějak prezentovat výsledky hlavního tématu své kampaně do poslanecké sněmovny, tedy korupci. A tak na odvolání Vesecké chtějí profitovat.

 

Nebo naopak John doufá, že k odvolání nedojde a on se bude moci zbavit ministerstva, které nezvládá a které z něj očividně dělá trosku. A ještě by byl za hrdinu, že se vzdal koryta. Anebo to prostě zase nepochopil, podobně jako v případě progresivní sazby daně z příjmu.

 

 

Naopak nás ale ministr John potěšil tím, že se brzy dozvíme, jakou strategii v boji proti korupci ministerstvo zvolí. Ještě nedávno totiž v televizi (viz video) říkal, že „strategie a koncepce se dělají, aby byly fungující, a ne, aby je ministr vnitra vyžvanil v televizi... Přece vám nebudu říkat, kudy na to půjdeme, to bychom rovnou mohli udělat vysílání, ani nechci řikat kam.“