Kubíček Horymír

Kubíček Horymír Zdroj: Pro Blesk - TOP 09

Ostudný šéf technického muzea Kubíček byl málem ministrem kultury za ODS

Horymír Kubíček, bývalý ředitel Národního technického muzea, je boží člověk. Rozpočtové machinace v jeho instituci dosáhly takových rozměrů, že se jeden diví, jak je možné, že samotná budova ještě stojí.

 

Mimo jiné si podle Mladé fronty dnes přišel na odměnách k platu na měsíční částku, která převyšuje plat prezidenta republiky. Navíc teď vyšlo najevo, že ostudný ředitel si zajistil bydlení v rozsáhlém bytě přímo v budově muzea za 4 tisíce měsíčně, ze kterého ho jen tak někdo nevystrnadí, neboť pan ředitel si upravil smlouvu tak, že je prakticky nevypověditelná.

 

A dokážete si představit, že takovýhle člověk by se dostal nikoli k rozpočtu jednoho muzea, ale celého resortu? Bývalý šéf ODS Mirek Topolánek si to evidentně představit dokázal. Z prvního návrhu na obsazení ministerských resortů ve vládě Jana Fischera tak, jak ho v polovině dubna zveřejnila agentura Mediafax totiž vyplývá, že Horymír Kubíček byl prvním kandidátem ODS na obsazení postu ministra kultury. Že post nakonec obsadil Václav Riedlbauch, nominovaný ČSSD, byl pak spíše výsledek zákulisního jednání, než faktu, že ODS objevila svoji chybu.

 

Drsné manévrování stran obsazení křesel ve Fischerově vládě nás tak pravděpodobně uchránilo od toho, abychom měli po několik měsíců nejlépe placeného ministra kultury na světě, který by si pravděpodobně stihl v některém z ministerských paláců vybudovat za státní peníze byt, ze kterého bychom ho dostávali ještě za 10 let.