Kostlivec

Kostlivec Zdroj: red

Ministři dostanou kostlivce. Protest proti obří ekozakázce

Příští středu, 8. září, by měli dostat ministři před Úřadem vlády v Praze kostlivce a pytlíky s nezamořenou půdou. Občanské sdružení Pozor! tak chce protestovat proti neprůhlednostem v největší chystané veřejné soutěži na sanaci starých ekologických zátěží, která probíhá již druhým rokem za podivných okolností.

 

Přestože akce Občanského sdružení Pozor! vypadá na první pohled jako neškodný happening, tak podle mnoha odborníků je to možný obrovský tunel na veřejné finance, jejž připravili někteří politici v souznění s různými firmami. Tento státní tendr, v němž se může jednat až o 115 miliard korun, vypsala na jaře roku 2009 vláda Mirka Topolánka. Když padla, kabinet Jana Fischera se ho lekl, odmítl ho řešit a posunul problém na sestavu Petra Nečase. Mezitím například proti vyřazení ze soutěže o tyto „ekopeníze“ vehementně protestuje konglomerát PPF miliardáře Petra Kellnera. Naopak tendr chce dokončit zejména ministr financí Miroslav Kalousek.

 

„Nelze připustit, aby o největší zakázce v novodobé historii České republiky rozhodovalo doslova několik pracovníků ministerstva financí za zavřenými dveřmi. Chybí zde spolupráce jak s ministerstvem životního prostředí i obchodu a průmyslu, tak i s dalšími zainteresovanými institucemi a už vůbec se nikdo neptá firem, u kterých mají být ekologické škody sanovány,“ říká ale Evžen Staněk, předseda přípravného výboru Občanského sdružení Pozor! Podle něj je zvláštní, že nová koaliční vláda, jež se zaštiťuje bojem proti korupci a tím, že nechce do státních zakázek pustit firmy s akciemi na majitele, v tomto případě mlčí a je jí to jedno, že majetková struktura některých účastníků výběrového řízení není jasná.

 

V obří státní zakázce, proto se podle expertů o ni strhl takový souboj, mají být sanovány staré ekologické škody, vzniklé ještě v dobách socialismu. Stát se při privatizaci bývalých komunistických podniků zavázal, že novým vlastníkům uhradí náklady na odstranění zděděných ekologických škod. Již na začátku roku 2008 se v tomto případě hovořilo o částce přesahující 100 miliard korun, později se objevuje částka až 115 miliard. Zakázka již běží druhým rokem, přesto o ní není na veřejnosti známo skoro nic.

 

Neoficiální informace, které unikají (ale dlouho o nich hovoří například Strana zelených), hovoří až o desítkách miliard korun rozdílů v možných nabídkových cenách jednotlivých firem, avšak bližší informace jsou utajovány stejně jako detailní kritéria, podle nichž jsou nabídky hodnoceny. Ekologové dokonce tvrdí, že zakázka by celkově neměla mít větší hodnotu než 50 miliard korun.

 

Scénář a vývoj tak podle kritiků zakázky příliš připomínají velké sporné tendry minulosti, z nichž některé jsou dodnes v různých fázích šetření. Jedná se třeba o kauzy nákupu letadel Gripen, obrněných transportérů Pandur či o tajné dodatky s firmou Kapsch, která u nás instalovala systém mýtných brán.