Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Jiří Černohorský

I mistr opozice Paroubek se někdy sekerou utne

Opozice vládu při hlasování o důvěře patřičně grilovala, což je v pořádku. Má to v popisu role, takže se ani nic jiného nedalo čekat. Zaznělo při tom ovšem i dost výroků, které si opozice mohla odpustit, protože lhát se nemá.

 

Jako část za celek může posloužit projev poslance Jiřího Paroubka. V souvislosti s jeho osobou se sice říká, že do mrtvoly se nemá kopat, ale pokud vám mrtvola chodí po baráku a pořád mluví, a ještě sama kope, máte aspoň právo se ozvat. Tak třeba Jiří Paroubek řekl tohle: „Pro úplnost připomenu, jak pánové z ODS a TOP 09 za poslední čtyři roky hospodařili. V letech 2007 až 2009 navýšili deficit státu o 279 mld., a ještě stačili probendit dalších 146 mld. rozpočtových rezerv, které byly vytvořeny soc. dem. vládou v letech 2004–6.“

 

Člověk si při poslechu takových řečí připadá trochu jako učitel na základní škole. Musí pořád něco opakovat kolem dokola, různé samozřejmosti a pořád to nikdo neposlouchá. Sociální demokracie neustále vyčítá Topolánkově vládě a spol. (Kalousek), že „zaťali rekordní sekeru“ do rozpočtu. To jistě zaťali. Jenomže texty mají mít i nějaký kontext. Topolánek s Kalouskem zatínali pořádně sekeru až v okamžiku, kdy začala světová krize, za niž — při vší úctě ke světodějnému postavení naší významné země — nemůžeme. Pravda. Soc. dem. se pokoušela svými billboardy před volbami ve své permanentní kampani vzbudit dojem, že za světovou krizi mohou tři lidé, Bush, Topolánek a Zahradil, ale takové historce snad neuvěřili ani negramoti trpící navíc ztrátou paměti. Sekeru do rozpočtu zatínala v době rekordního ekonomického růstu vláda sociální demokracie. Trochu šetřit na případné horší časy nikoho nenapadlo. Za Topolánka deficity až do osudné krize klesaly. Kromě toho pan Paroubek zapomíná, jak to s předposlední vládou bylo. Tu první Topolánkovu vládu k vládnutí nepustil. Takže díky přeběhlíkům vznikla až ta druhá, což všechno zabralo mnoho měsíců. A tu nakonec k úžasu přihlížejících shodil v době našeho evropského předsednictví. A jako korunu toho všeho zabránil nakonec dalšímu pokusu o vyhlášení předčasných voleb. Na vládnutí tu v minulých letech mnoho času nebylo.

 

Nemělo by cenu se zabývat opakováním toho, co celkem každý ví. Jde jen o to, že Paroubek zase vsadil na taktiku, že neustálé opakování toho, že bílá je černá, lidi přesvědčí. Bývalý předseda je momentálně politická mrtvola, ale dost agilní mrtvola, říká se tomu zombie. Navíc ve vedení jeho strany jsou pořád lidé, kteří kolem něj celé roky postávali a kývali a kývali. Někdo z nich bude v příštích letech tuto stranu řídit.

 

Jinak není nad to, když můžeme něčí výroky použít na něho samého. Kolik toho stačili z peněz Lidového domu „probendit“ pánové Paroubek, Sobotka a Tvrdík?