Kalousek

Kalousek Zdroj: Jiří Černohorský

Kalousek pro Reflex: Odejdeme z vlády, pokud se nebude škrtat

Vláda Petra Nečase ještě ani nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, ale už některé strany vyhrožují, že by ji mohly opustit. Zatímco Věci veřejné z toho důvodu, že jejich ministři mají hodně zeštíhlit své rozpočty, tak zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek právě z důvodů opačných, že chce škrtat více. Ministr financí to potvrdil i v rozhovoru pro Reflex, který vyjde ve čtvrtek.

 

Neustále říkáte a opakujete, jak a kolik chcete ušetřit. Věříte tomu, že to chtějí všechny strany?

Pokud to všichni účastníci koalice myslí vážně s vládou rozpočtové odpovědnosti a že si v průběhu čtyř let přestaneme půjčovat na svůj běžný provoz a dosáhneme vyrovnaných rozpočtů, tak tomu věřím. Pokud ale někdo změkne v kolenou, což pořád nemohu vyloučit, tak si nerozmyslel dobře, že chce být součástí koalice.

 

Máme pocit, že někteří už změkli. Například politici z Věcí veřejných. Je to tak?

Nic jiného nám nezbývá než šetřit. Neznám jinou variantu. Doporučuji kolegům z vlády, aby v tomto případě používali méně silných slov. Vždyť to těžší jen přijde. V roce 2011 chci, aby se ušetřilo 55 miliard (několik dní po pořízení rozhovoru Kalousek upravil odhad na škrty pro příští rok ve výši 58,5 miliardy – poznámka autorů). Všichni před časem říkali: Jasně, jasně, pětapadesát miliard. Při podpisu koaliční dohody jsem na některé koukal a říkal si: Chlapci moji milí, až vám tento společný závazek rozepíši do vašich individuálních chlívečků, tak jestlipak budete úplně stejně jásat? Jako že je Bůh nade mnou, už před týdny jsem si myslel, že někteří se budou stavět na zadní a nebudou chtít tolik škrtat. Stalo se.

 

Véčkaři si stěžují, že musí šetřit více než ostatní ministři. Je to tak?

Nesmysl, všem jsem to naordinoval stejně. Ministři ať si škrtají, kde chtějí, je mi to jedno. Celkovou sumu ale požaduji dodržet. Pokud ne, ať to dělá někdo jiný. Nebyl by pak důvod, aby tato vláda dál existovala. Pokud nechceme být rozpočtově odpovědnou vládou, tak nemusel rezignovat Jirka Paroubek a mohl to dělat on.

 

Čím bývá ministr financí nejvíce vydíraný svými kolegy? Myslíme při boji o osekání výdajů. Radek John dokonce tvrdil, že policisté by nemuseli jezdit k některým případům a hasiči hasit. Není to vydírání?

Jestli hasiči nebudou hasit a policisté jezdit k případům, tak pan ministr podlehl svému úřadu, který si chce ponechat rozpočtové položky na akce jemu příjemné. A jemu předkládá politické položky. Aparát na ministerstvech se chová pořád stejně – pokrývá věci, jež jsou výhodné pro něj, ne pro společnost. Ministrovi pak třeba tvrdí, že policisté nebudou jezdit. Pokud je ministr dostatečně kompetentní, tak je zkope do kulata a prosadí svou. Ale pokud to neumí, tak ať to nedělá! Úředníci používají na politiky desítky let tytéž fígle. Dělali to už za bolševika a pokračují v tom.

 

Nebojíte se, že se po dvou letech třeba vláda kvůli těmto problémům rozpadne?

Čeho se mám bát? Bojím se pouze toho, že nesplním sliby, jež jsem před volbami dal. Zcela vážně: TOP 09 nebude ve vládě, která nebude rozpočtově odpovědná. Je to hrozně jednoduché. Pokud někdo nechce šetřit, tak ať nabídne alternativu. Třeba má někdo nějakou geniální myšlenku. Sem s ní!

 

Kdyby ale vládu TOP 09 opustila, tak by zřejmě musely být nové volby, ne?

Tečka! Tečka! Tečka! Nepůjdu v komentování tohohle dál.

 

Pro audioukázky z rozhovoru sledujte Reflex.cz. Velký rozhovor s ministrem financí a prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem si přečtěte ve čtvrtečním Reflexu.