Ani špičky ODS nedodržují »Drobilův kodex«. Jeho autor je čtvrtý zprava.

Ani špičky ODS nedodržují »Drobilův kodex«. Jeho autor je čtvrtý zprava. Zdroj: ČTK

Ódéesáci proti odeesákům: Situace ve straně se horší

Další primátor a člen ODS se bude v následujících komunálních volbách ucházet o hlasy voličů za jinou stranu, než je ta jeho mateřská. Tentokrát jde o plzeňského Pavla Rödla. Série odchodů z ODS pokračuje i po kongresu, po němž měly přijít světlé zítřky.

 

Rödlovi se nelíbilo chování některých jeho spolustraníků v městské radě. Podle něj často prosazovali zájmy skupin na úkor města. „…situace v ODS se podle mého názoru neustále horší,“ řekl - a odůvodnil tak své rozhodnutí kandidovat v říjnových volbách za stranu Občané.cz a opustit ODS po devatenácti letech členství. Na kandidátce Občanů by se měli objevit ještě dva až tři bývalí členové ODS.

 

Je to jen pár dní, co se exprimátor Českých Budějovic Juraj Thoma, také člen ODS, rozhodl kandidovat za uskupení Občané pro Budějovice. Thomu v červnu pomáhali z postu primátora odvolat jeho spolustraníci, přičemž v médiích se za důvod místních rozbrojů považoval boj různých sdružení a vliv podnikatele Pavla Dlouhého, přezdívaného Kníže z Hluboké.

 

Nejsou to jediné případy, kdy z ODS odešli lidé, kteří se postaví nebo již postavili proti své původní straně. Například bývalý poslanec ODS František Laudát se letos úspěšně probojoval do sněmovny za TOP 09, někdejší liberecký hejtman ODS Petr Skokan se zase stal poslancem za Věci veřejné.

 

„Bratrovražedný“ boj bývalých a současných ódéesáků má přijít i v dalších menších městech. Bude to v mnoha případech více než zajímavé. Otázkou zůstává, zda se z nich po volbách stanou opět spojenci, nebo nepřátelé na život a na smrt.