Miroslav Kalousek slaví volební výsledek TOP 09

Miroslav Kalousek slaví volební výsledek TOP 09 Zdroj: ČTK

Falešný delegát na sněmu TOP 09 – náš hrdina!

Páteční trapas na českobudějovickém sletu TOP 09 ukázal krizi parlamentní demokracie, kterou v postmoderní době zažíváme. Kdo to vlastně jsou ti straníci a strany?

 

V dobách Karla Marxe, kdy politická strana reprezentovala zájem třídy a hotovo, bylo blaze. V dnešní době reprezentují strany pouhé myšlenkové proudy, koncepty a styly politiky či rovnou života a žádná bezprostřední vazba mezi třídou a stranou neexistuje. I když se před volbami pokoušeli socani vystupovat jako obhájci práv zaměstnanců, tak všichni zaměstnanci, kteří znám, volili ODS nebo TOP 09 - zato socany volili všichni mí známí důchodci, se kterými jsem se o tom bavil. Podobně u KSČM netvoří elektoriát proletariát, ale penzisti, kteří nemohou zapomenout na to, jak byli zamlada mladí.

 

Postmoderní doba přinesla realitu jakési party, která se dohodne, že bude stranou, a díky tomu získá svému skutečnému významu zcela neadekvátní vliv na věci veřejné. A českobudějovická show TOP 09 ukazuje, že vlastně nevíme, jak určovat hranice, kdo v partě ještě je a kdo už ne, případně kolikrát a v kolika partách může být.

 

Delegáti sněmu českobudějovické sekce najednou zjistili, že mezi nimi sedí člověk, který se zapsal a hlasoval pod falešným jménem, a navíc je členem TOP 09 ne v Českých Budějovicích, ale na Hluboké, takže tam vlastně nemá co dělat, a všechna hlasování jsou díky jeho falešnému hlasu zpochybněná, a tak se může jít domů. A celý sněm skončil rozpuštěním.

 

V této souvislosti se naskýtá otázka, zda je podobný postup oprávněný. Já osobně jsem například v primárkách třikrát volil současného ministra vnitra Radka Johna - a nejenže to nikomu neublížilo, Věci veřejné poté, co jsem se přiznal, ani nezpochybnily volby. A tak se ptám - proč nemůže TOP 09 postupovat stejně?

 

Onen falešný delegát na sněmu osobně byl, zvedal ruku - a nic na tom nemění skutečnost, že ji vlastně měl zvedat na Hluboké. Proto je zpochybnění jeho hlasu v podstatě diskriminací. V postmoderní politické straně by totiž mělo každému být umožněno nejméně trojnásobné členství. Je to ostatně jediná možnost, jak v realitě úpadku zájmu o politický život  generálně zvýšit počty členů ve stranách a tím dát moci, které strany mají, větší demokratičnost. Když bude každý členem strany třikrát, budou partaje reprezentovat vůli více občanů a jejich rozhodování bude třikrát demokratičtější!