V zemi úplatků a Tálibánu

V zemi úplatků a Tálibánu Zdroj: Stanislav Krupař

Zjištění Reflexu: Čeští agenti hledají Američany unesené Talibanem

Elitní příslušníci české vojenské kontrarozvědky pátrají společně s dalšími spojeneckými vojáky v afghánské provincii Lógar po dvou amerických vojácích, kteří prý v pátek uneslo hnutí Taliban. Reflexu to potvrdili lidé, kteří disponují tajnými informacemi z Afgánistánu.

 

„Naši agenti se skutečně pohybují v oblasti zmizení amerických vojáků. Navíc k objasnění toho, co se s Američany stalo, používáme i operativní techniku,“ řekl Reflexu dobře informovaný zdroj, který má blízko k rozvědce. „Nic dalšího nemůžeme ale sdělovat, mohlo by to ohrozit životy našich lidí. Prostě se na záchranné akci podílíme,“ dodal.

 

Za operativní techniku se považují v tomto případě odposlechy mobilů a vysílaček, které povstalci používají.

 

Vedení Talibanu mezitím oznámilo, že jeden ze dvou amerických vojáků byl zajat a druhý byl zabit. Mluvčí hnutí řekl, že tělo zabitého i zajatý voják byli odvezeni na bezpečné místo. Podrobnosti a identita bojovník bude podle něho sdělena později. "Ještě jsme nerozhodli o jejich osudu, ani o tom, co budeme požadovat výměnou," vysvětlil novinářům.

 

Na internetu se pak o víkendu objevily také tajné dokumenty o válce v Afghánistánu. Podle zpravodajských serverů z nich vyplývá, že bezpečnostní situace v zemi je daleko horší než politici spojeneckých zemí říkají. V dokumentech se také tvrdí, že Pákistán spojenec USA v boji proti terorismu podporuje styky své zpravodajské služby s afghánskými povstalci. Na veřejnost se dostalo více než 90 tisíc dokumentů z období mezi lednem 2004 a prosincem 2009, které získala jako první americká internetová platforma Wikileaks. Ta shromažďuje tajné oficiální dokumenty z anonymních zdrojů.

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz

Foto: Stanislav Krupař