Ron Paul

Ron Paul Zdroj: Wikipedia.org

Jak vyhodit další fůru peněz za ekonomickou krizi

Měli jsme šanci podívat se blíž na příčiny světové ekonomické krize. Ale američtí kongresmani řekli: NE! A potopili zákon svého kolegy, který by umožnil audit Fedu – tedy americké obdoby centrální banky. Proč?

 

Přitom to byl právě Fed, kdo hrál klíčovou roli v nafukování hypoteční bubliny, jež se po prasknutí postupně proměnila ve světovou finanční a ekonomickou krizi. Kromě dalších příčin to byly právě jím vynucené příliš levné úvěry, které dostaly celý svět tam, kde teď je. Co se stalo špatně? Kde udělal Fed chybu? Volání po průhlednosti jednání této instituce je marné.

 

Zavřít centrální banku?

„Transparentnost je dobrá kromě těch věcí, jež nemají být transparentní,“ popsal přístup zástupců Fedu navrhovatel zákona o auditu, kongresman Ron Paul. Analytik Jim Grant před časem prohlásil, že pokud by Fed podstoupil standardní audit, musel by být zavřen. „Fed je podkapitalizovaný stejně, jako je podkapitalizovaná Citicorp,“ řekl tehdy Grant.

 

Měnová politika musí zůstat nezávislou, argumentovali zástupci Fedu. Přitom Fed poslušně plní přání amerických vlád již desítky let. „Když byl někdejší šéf Fedu Arthur Burns dotázán na inflaci, kterou rozpoutal kolem roku 1971 před Nixonovým znovuzvolením, odpověděl, že Fed musí udělat, co prezident chce, jinak by Fed ztratil nezávislost. To mluví za vše,“ připomněl Paul.

 

Během současné krize bylo zase zavedeno několik programů, jimiž se vláda i Fed ruku v ruce snažily do ekonomiky napumpovat bilióny dolarů, aby zachránily nezřízeně špatně investující banky a další podniky. Jenže v zásadě nikdo neví, co se s penězi, jež Fed tiskne, děje. A právě to měl odhalit audit, který si získal podporu osmdesáti procent americké veřejnosti. A co víc, Ronu Paulovi (na videu ho můžete vidět zde) slíbila hlasovat pro jeho návrh zákona valná většina kongresmanů — včetně demokratů. Jenže 114 demokratů, kteří dříve audit slíbili podpořit, nakonec hlasovalo proti němu.

 

Raději utrácet než držet slib

„Skutečný důvod je ten, že politici rádi utrácejí více peněz, než jich vyberou. A je výhodné mít ve Fedu nástroj, který to umožní. Je jednodušší, aby Fed vytvářel peníze utajeně před veřejností,“ komentoval postoj sněmovny reprezentantů Paul.

 

Kongresmani naopak odhlasovali vládní návrhy na regulaci finančního sektoru. „Je to o zneužívání negativních událostí ke zvyšování moci vlády a její kontroly nad ekonomikou. Kdyby šlo o řešení příčin recese, pak měly být Fannie Mae a Freddie Mac (největší hypoteční agentury pod kontrolou vlády) zrušeny. Společnosti, jež selhaly, by prostě měly padnout, a ne být zachráněny. Místo toho byl zaveden permanentní systém záchrany,“ popsal současný stav Paul.

 

Ano, neustálá záchrana někoho a něčeho, již provádí vláda. To je podstatné. Zdroje jsou dva. Tím prvním jsou daně viditelné na výplatních páscích či cenovkách zboží. Tím druhým je neviditelná inflační daň – tisk nových peněz znehodnocuje peníze, které v ekonomice již jsou. Pro politiky je to ovšem lepší, než aby o část moci přišli.