Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma Zdroj: ČTK

Konec ODS v Praze

Tak už víme, proč Zdeněk Tůma předčasně rezignoval na křeslo guvernéra centrální banky. Rozhodl se kandidovat v podzimních komunálních volbách, a to v tričku TOP 09. Člověk nemusí být žádný geniální politický analytik, aby se mohl dopustit prognózy, blížící se téměř jistotě: Zdeněk Tůma se po komunálních volbách stane primátorem Prahy.

 

Zdeněk Tůma je sice poněkud nudný patron a antityp volebního lídra, nicméně to v současných pražských politických poměrech nehraje skoro žádnou roli. Pohled do řad hlavní konkurence je totiž tristní: Občanští demokraté se na posledním sněmu sice pokusili o jakýsi druh politického faceliftu, nicméně v jejich řadách lze spatřit stále až příliš mnoho nevkusu osobnostního (kombinace křupanství s velkopanskými způsoby) i estetického (orientace na okázalý oděvní průmysl, špičaté boty, drahé vozy a prominentní značky aut).

 

O ideje nebo nedejbože představu, jak učinit z Prahy obyvatelnou a nezkorumpovanou metropoli, byste v řadách ODS narazili snad jen náhodou. Pokud tedy nepovažujeme za výraz koncepčního uvažování nápad starostky Prahy 2 Jany Černochové (pozor, a to jde o novou krev ODS!) vyřešit zašpuntovanou pražskou dopravu uzavřením jednoho pruhu magistrály. ODS v Praze zkrátka páše dlouhodobou politickou sebevraždu, jejímž symbolem bude hranice dvanácti až patnácti procent voličských hlasů. Zdeněk Tůma se dá považovat za příslovečný hřebíček do rakve. (Jakkoliv se může v jeho stínu na kandidátce TOP 09 schovat pěkná galerie politických šíbrů, ne nepodobných Jančíkovi a spol.)

 

Problém může mít další uchazeč o pražské primátorské křeslo, tedy strana, která kvůli němu dokonce vznikla – Věci veřejné. Ta vstoupila do vlády způsobem, který může voliče trošku znejistit. Nejde náhodou o uskupení, které bude schvalovat opravu plynu nebo vodovodu prostřednictvím internetového referenda? Ale i to má své řešení – co v čele kandidátky přebít Zdeňka Tůmu ještě vyšší kartou? A existuje nějaká taková? Samozřejmě. Třeba Václav Havel. Dotočí Odcházení a může nastat Přicházení…