Miroslav Kalousek rozdává rozhovory před portrétem Karla Schwarzenberga

Miroslav Kalousek rozdává rozhovory před portrétem Karla Schwarzenberga Zdroj: Blesk - Jiří Černohorský

Konspirace pravicových stran odhalena

Kdo se chce osvěžit nějakou spikleneckou teorií, neměl by číst ani Umberta Eka, ani Protokoly siónských mudrců, ale především komunistické Haló noviny. Tam se dozvíte, kdo všechno se rafinovaně spikl.

 

Škoda že až teď jsem na komunistickém webu našel článek Rajka Dolečka, který už 20. května upozorňoval na rafinovaný manévr podvratné pravice. Cituji část odhalení: „Nedávno mi jeden přítel, bystrý pozorovatel, řekl, jak je akce pravice dobře naplánována. Když ODS v důsledku četných přehmatů a chyb začala ztrácet příznivce, řekli si bossové (kmotrové) pravice, že udělají více menších pravicových stran a lid, který si přeje změnu, jim naletí. Ale že by mohl naletět tandemu Kalousek–Schwarzenberg s jeho protilidovými postoji, je dobrá otázka pro psychologa davů.“

 

Abych předešel dotazům od lidí, kteří to tak nesledují: je to skutečně ten Rajko Doleček, co je autorem slavné knihy Nebezpečný svět kalorií. Pamětníci, kteří zaháněli příjmem potravy stresy československého socialistického života, vědí, oč jde.

 

I když Rajko Doleček není komunista, je na druhou stranu původem ze Srbska. To zase psychologovi — nikoli davů, ale normálnímu — snad trochu vysvětluje, proč tolik nemá rád Američany a Západ. Ale to je mimo téma.

 

Takže pravice udělala velké intriky. Člověka vždycky potěší, když nemusí hnout prstem a hned je součástí významného spiknutí. Kdyby dnes někdo v Haló novinách tvrdil, že jsem otrávil Brežněva, taky by mi to trochu lichotilo, byť je to naopak, Brežněv celé roky otravoval mě. Jako zaprodanci pravice se mi líbí představa, že ODS má tak schopné stratégy, kteří myslí na několik tahů dopředu. Tajemné mozky, jež se dosud podařilo před veřejností pečlivě skrývat, zatímco na veřejnost vystrčili jen takové zastírací figury, jako je ekolog Ken Vodrážka.

 

Jenže onen Dolečkův „bystrý pozorovatel“ bude zřejmě ze stejné líhně, kde my, mediální hyeny, odchytáváme takzvané dobře informované zdroje, které si nepřejí být jmenovány. Totiž mluvky, kteří buď chtějí plácat nesmysly a nenést důsledky, nebo plácat pravdu a rovněž nenést důsledky. Spíše si zahrát nějakou tu vlastní mocenskou hru.

 

Nejen z hlediska vědy platí, že nejjednodušší vysvětlení je nejpravděpodobnější. Jako muž z lidu bych tedy normálně usoudil, že Kalousek, jemuž lze vytknout ledacos, ale nedostatek úsudku nikoli, seznal, že chromá kobyla lidové strany už daleko nedokluše. Karel Schwarzenberg zase nahlédl, že chromá kobyla zelených po přemíře biomasy v krmení zřejmě pukne a taky do cíle nedoběhne. Tak přesedlal rovněž. Kalousek umí sčítat a odčítat a kníže zase určitě něco ví o koních. A konzervativci nepochybně tuší, co je to sňatek z rozumu. Je to opak sňatku z nerozumu.

 

Když už jde o konspiraci, můžeme najít mnoho věrohodnějších teorií. Třeba tu, že Zeman, Špidla, Gross a Paroubek jsou v ČSSD pravicí nasazení agenti, kteří měli straně uškodit, kompromitovat ji v očích středového voliče a nakonec ji beznadějně zadlužit. Byla to klika tvořená Topolánkem, Bushem a Cikrtem, kdo vnutil socialistům Dimuna a Tvrdíka. Navíc je z fotografií patrné, že luxusní botičky, jež měla na křtu Paroubkovic dcera Margarita, jsou obě pravé. (Aspoň mi to řekl „bystrý pozorovatel“, který si nepřeje být jmenován.) My se zase ptejme: „Komu to slouží?“ A v čím žoldu letos někdo napíše paměti Petry Paroubkové, jež sice jistě vzbudí literární ohlas, ale jinak se stanou laciným terčem posměchu reakční protilidové soldatesky? Taky lze vymyslet teorii, že Zemanovu stranu vymyslel Paroubek, protože by to pro něj bylo výhodné hned dvakrát. Buď by se dostala do Poslanecké sněmovny a pak by s ní šlo uzavřít pro záchranu národa nějakou dohodu, nebo nedostala a neúspěch by šlo svést na Zemana a Šloufa.

 

Vysvětlení výsledku posledních voleb prostě nebude moc krkolomné. Kalousek a Schwarzenberg spojili své ambice, ODS nebudí u části pravicových voličů velkou důvěru a Paroubek leze lidem stále více na nervy.

 

Možná by se měl Rajko Doleček konkrétně a komunisté obecně raději držet dietologie. Tam nelze napáchat moc škod, protože nezdravěji už Češi jíst nebudou. Ostatně — i kdyby to všechno bylo opravdu spiknutí, dá se na to říci jen to, že se levice měla taky spiknout, ale tak nějak chytřeji. Kde na to vzít mozky, když peníze došly, Tvrdík selhal a zradil už i Valtr Komárek, skutečně těžko říct.