Václav Klaus nezastíral radost, že premiérem mohl jmenovat právě Nečase

Václav Klaus nezastíral radost, že premiérem mohl jmenovat právě Nečase Zdroj: ČTK

Zjištění Reflexu: Vláda má být jmenována 13. července

Vládu Petra Nečase má prezident Václav Klaus jmenovat v úterý 13. července. O den později by ministři měli převzít své úřady. Reflexu to potvrdilo několik zdrojů blízkých dosluhujícímu i novému kabinetu.

 

V podstatě se tak naplní předpoklad, který vyslovil Nečas při svém jmenování premiérem v pondělí 28. června, tedy že jeho vláda si přijde pro „posvěcení“ na Pražský hrad do dvou týdnů. „Je to nejpravděpodobnější termín a většina ministrů i předseda vlády s ním počítají,“ řekl Reflexu jeden z významných členů středopravicové koalice.

 

Kancelář prezidenta republiky termín oficiálně zatím nepotvrdila, ale i v ní se s tímto datem podle dostupných informací pracuje. Václav Klaus má zatím na 13. července v oficiálním programu jen večerní zahájení dalšího koncertu z cyklu Jazz na Hradě. Do 11. července je v italském městě Santa Colomba na ekonomické konferenci, takže předtím jmenování vlády nepřichází v úvahu.

 

Premiér Jan Fischer pak připravil rozloučení se svými spolupracovníky na Úřadu vlády na pondělí 12. července, kdy proběhne i poslední zasedání jeho kabinetu. S odcházející vládou se chce ten samý den rozloučit i Miroslava Němcová, nová šéfka Poslanecké sněmovny.

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz