Kalousek má finance, John vnitro! Co má tahle země? Vládá dinosaurů

Kalousek má finance, John vnitro! Co má tahle země? Vládá dinosaurů Zdroj: Blesk.cz

Nová vláda: ODS dostala nařezáno

Tak známe personální obrysy vlády. Při pohledu na rozdělení křesel mám zhruba jedinou otázku: proč má ODS, nejsilnější ze tří koaličních stran, pouze jediného ministra?

Ano, samozřejmě mám na mysli prvního ministra neboli premiéra Petra Nečase, jímž jakoby ODS ve vládě skončila. Spravedlnost (Jiří Pospíšil), životní prostředí (Pavel Drobil) či obrana (Alexandr Vondra) totiž nejsou právě silové posty, kvůli nimž se měsíc den co den hádáte s lidmi jako Vít Bárta, Kristýna Kočí a Miroslav Kalousek.

 

Jako jasný vítěz z jednání vychází lidovecké áčko z Top09, přestože má o křeslo méně než ODS: svatý Karel Schwarzenberg se vrací na ministerstvo zahraničí, belzebub Miroslav Kalousek zase na finance.

 

Nic proti dvaasedmdesátiletému knížeti, u lahve červeného je sympaťák. Problém je, že většinu času spí nebo mu není rozumět, což obvykle nepatří k typickým kvalifikačním požadavkům na ministra zahraničí. Co když kníže někde zaspí klíčový moment, nebo si někdo špatně přeloží jeho šišlavou řeč? V současném světě to vůbec není legrace: zmíníte v Moskvě před Putinem Karlovy Vary a druhý den tam máme osvobozující ruské tanky jako v Gruzii.

 

A podobně s Miroslavem Kalouskem. Nemůžu se zbavit dojmu, že v hospodářsky i finančně tak třaskavé době, jakou už tři roky zažíváme, by rozpočet neměl sestavovat chemik z Bechyně, jenž ho vždy viděl v jednodušším dvojrozměrném pohledu „má dáti“ a „dal“, ale zkušený ekonom. Miliardy tady a miliardy tam ve státním rozpočtu přece jenom nejsou jako stovka nebo dvě kapesného pro manželku. Doufejme aspoň, že si Kalousek někoho kvalifikovaného najme.

 

Hororová zpráva ovšem je Radek John na vnitru, což de facto znamená, že sponzor VV Vít Bárta, oficiálně ministr dopravy, neoficiálně vede hned dvě ministerstva. Co se sakra stalo s Nečasovými slovy z úterního večera, kdy nám v TV naléhavě říkal, co všichni dávno víme: že je Bárta, přes bratra majitel největší bezpečnostní agentury, ve vládě velký problém?

 

Od člověka z vysoké politiky jsem slyšel následující úvahu: Nečas na ministerstva v podstatě rezignoval a ta nejexponovanější a nejhorší prostě nechal dvěma ostatním stranám, aby se na nich samy zničily. Věřím, že to snadno dokáží – kapacity na to jistě mají.

 

Nevěřím ale, že mu to do budoucna projde u ODS, jíž má teď v pudu sebezáchovy obmotanou kolem prstu. Dřív nebo později mocní ve straně a kolem ní pochopí, že ODS dojednal ještě méně než minimum a začnou chtít víc.