Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: ODS

Bezdomovecké ghetto Jiřího Janečka

O Paroubkových pamětech, problémovém potenciálu Věcí veřejných, zálohové Fischerově vládě a také o jednom sběrném táboru na okraji Prahy – s polévkou a doktorem.

 

Představitelka Věcí veřejných Kristýna Kočí dala v Otázkách Václava Moravce koaličním partnerům na vědomí, že pokud se John nestane ministrem vnitra, VV z koalice odcházejí. Další vyjednávač VV Bárta prohlásil, že se s koaličními partnery shodují zhruba v 20%. John pak výrok paní Kočí verbálně mírnil, ale neznělo to moc přesvědčivě. Straně na ministerstvu vnitra zjevně zcela enormně záleží - zdůvodňuje to tím, že boj proti korupci je základem jejího programu. Za boj proti korupci se může skrýt leccos a kombinace strany s bezpečnostní agenturou (jistě, její majitel se od ní nyní formálně odpoutal) nevzbuzuje moc důvěry. Koalice ovšem bez VV žít nemůže, i když VV ujišťuje, že by i menšinovou vládu ODS a TOP09 při hlasování o důvěře podpořila. Jenže co to znamená? Mohla by pak v konkrétních věcech hledat spojence „napříč spektrem“, jak říkával Paroubek, a nenesla by prakticky žádnou odpovědnost. Nečasova vláda by se dostala do pozice té Fischerovy. S Věcmi veřejnými budou ještě velké problémy. Vítězství nad Paroubkem bylo až příliš nezaslouženě snadné na to, aby mohlo být opravdové. Jeden problém zmizel, je tu druhý - a není náhodou větší?

 

Když budete zlobit, napíšu paměti, dal na vědomí svým přátelům z ČSSD expředseda Paroubek. Paměti píše rovněž jeho choť, bezpodmínečně. Paroubek je napíše pouze tehdy, když ho ČSSD nezaměstná nějakou náročnou (a tedy i lukrativní) funkcí. Tématu se týká naše dnešní glosa.

 

Václav Klaus mezitím jmenoval Petra Nečase premiérem. Pokud by se mu kvůli Věcem veřejným nepodařilo dát dohromady většinovou vládu (nepočítám, že by byl takový šílenec a šel by na nápad s vládou menšinovou), budeme mít v záloze pořád ještě tu Fischerovu. Možná, že tam bude sedět v demisi ještě deset let, proč by nemohla.

 

Na Palachově náměstí demonstrovali studenti proti školnému. Bylo jich asi šedesát. Přišli je podpořit komunistka Semelová a zelený Matěj Stropnický. Na Faceboku protestují proti školnému zuřivě desetitisíce lidí. Jenže tam se nepozná, jsou-li to studenti, nebo ne. Virtuální skutečnost se od skutečné skutečnosti občas řádově liší. Ostatně, podobně to bylo i v případě protiradarových demonstrací. Jenže tenkrát za demonstrujícími stála hmatatelná brdská starostenská lobby a opozice v čele s ČSSD. Teď je ČSSD zaneprázdněna jinými starostmi a Brdy jsou zatím v klidu. Politická situace se (zatím) zklidnila, šaškuje se jen obtížně a nemá to patřičný efekt. Možná, že by měl pan Stropnický s Petrem Uhlem držet řetězovou dietu.

 

Lukáš Jelínek navrhuje v Právu změnit systém kontroly veřejnoprávních médií (docela to chápu, nynější rady zajišťují jejich sterilitu a servilitu) tím, že by se podle zahraničních vzorů vytvořily nové orgány - například občany volené „divácké rady“. Zbývá už jen to, jak šikovně vybrat občany, který by tyto rady volili (protože každý normální člověk se na takové volby, řekl bych, vykašle).

 

Pražský radní Jiří Janeček, který zřejmě bojuje o své politické přežití, navrhuje řešit otázku nejvíc nepřizpůsobivých bezdomovců zřízením „sběrného místa“ někde na periferii Prahy. Měla by to být „bezpečná oáza“ s doktorem a polévkou dvakrát denně. Bezdomovci si tu budou moci postavit stan nebo udělat ohníček. Nikdo je tam nebude držet násilím, ale pokud se pokusí odejít jinam, poznají, zač je toho loket. Musím se přiznat, že mi mí krajně nepřizpůsobiví občané občas dost vadí, ale návrh pana Janečka mi připadá nejen nepřijatelný, ale také velmi legrační. Sběrný se řekne cizím slovem koncentrační, doktor by se mohl jmenovat Mengele, polévka (šlichta) dvakrát denně a ubytování už tu taky bylo, demokratické novum je ten ohníček, i když… no, nechme raději analogií.

 

Bohumil Doležal, http://bohumildolezal.lidovky.cz/