Petr Nečas měl důvod k úsměvu

Petr Nečas měl důvod k úsměvu Zdroj: Petr Merta, Michal Šula

ODS: Teď už skoro čistě

Vypadá to jako pohádka: po kongresu ODS je Petr Nečas předsedou a k ruce má pět místopředsedů, o něž si řekl. ODS je teď nová a čistá strana, už se nemůžu dočkat dalších voleb. Fakt?

 

Nečasova volba byla napínavé drama, skoro jako v KLDR: nikdo nevěděl, jestli opravdu zvítězí jediný kandidát — nebo někdo jiný. Už to ilustruje, v jakém personálním přetlaku se ODS, jež ve volbách ztratila 800 tisíc voličů, nachází; v pudu sebezáchovy si prostě zvolila jediného kandidáta, jehož do této role navíc před časem nastrčili jiní. Mimo jiné i nenáviděný Ivan Langer.

 

„Nekradu a jsem neúplatný,“ řekl Nečas po svém zvolení. Hmm! Lídr ODS musí být hotový nadčlověk, skoro jako většina z nás. V opojení bych málem zapomněl na milenku, již moravský katolík trestající vlastní hříchy nejkousavějšími obleky na světě štědře platil z našich daní ...

 

Ano, vím: Nečas, v politice stejně nový jako Langer, nekrade a je neúplatný ve srovnání s ostatními politiky. Zhruba proto bychom měli jeho zvolení kvitovat. Ještě před dvěma měsíci by u delegátů klidně vyhrál i bubák Milan Jančík, samozřejmě s úplně stejnými slovy o sobě.

 

Nečas není automatické spasení. V čele s ním ODS utrpěla nejhorší volební debakl, jde však o interpretaci: za prvé se stal lídrem těsně před volbami, takže nevíme, jak moc straně pomohl či nepomohl. Preference ODS padaly za Topolánka i za něj, nemusely ale zachytit výměnu. Navíc brát po letošních volbách vážně preference je jako věřit Miloslavu Vlčkovi, když nelže.

 

Za druhé se ODS díky zisku Top 09 a VV zřejmě stane nejsilnější vládní stranou s premiérem, což obvykle za debakl nakonec považuje málokterá strana. Nečas, mimo TV obrazovky hysterik ženštějších emocí, tak měl velké štěstí ve velkém neštěstí; je hrdinou hororu s dobrým koncem.

 

Podobně Miroslava Němcová, místo Davida Vodrážky nakonec první místopředsedkyně ODS. I zde šlo o značně deficitní volbu. Němcová se sice nikdy nestala symbolem korupce, nikdo ji ale taky nikdy nepodezíral z příliš velkých myšlenek – nepočítám-li uslzený obdiv k Václavu Klausovi. I proto ji na druhou nejvyšší funkci nominovala jediná místní buňka ODS – její vlastní.

 

I ona měla štěstí. Vodrážka, po Vladkovi z VyVolených druhý nejlepší řečník severně od Alp, jenž téměř mluví česky, pronesl na kongresu tak příšerný projev, že jím zastínil i romantické blepty Němcové, jež si říkala o náhlé vysvobození od pultíku. Sám si tak pohřbil předem vyjednaný post. I partajní delegáti uznali, že takhle hvězdná pěchota by měla v budoucnu bavit jen vlastní stranu, ne voliče.

 

Šest stovek delegátů Nečasovi hladce navolilo i místopředsednický kvartet „čistých“ ve složení Alexandr Vondra, Jiří Pospíšil, Pavel Drobil a Pavel Blažek. Z vedení ODS tak poprvé vypadla Praha, partajní volební bašta a dlouho nejvlivnější organizace. Čekám, že Pavel Bém, její méně čistý symbol, brzy vyplave z Vltavy někde u Mělníka … Nebo nám pošle video na rozloučenou z Himálaje.

 

Ano, ODS zažila personální zemětřesení. Jenže očista teprve začíná. Političtí kmotři budovali své impérium služeb a protislužeb velmi dlouho a pečlivě, vlastně už od dob, kdy Václav Klaus ještě nosil slavný svetr s jeleny. Dva dny v hotelu takové dílo nerozbijí. Čekám ale, že nám Nečas hned v pondělí sdělí, že si i jeho milenka nyní vydělává jako většina z nás – mimo politiku. Byl by to hezký začátek.