Klaus

Klaus Zdroj: Štěpán Mareš

Kongres ODS: S Klausem zpět

Václav Klaus přijede na víkendový kongres ODS, zní hlavní zpráva dne. Sakra: no a co? Jediným důsledkem bude ještě více slz v očích Miroslavy Němcové, jeho celoživotní plačtivé obdivovatelky.

 

Klaus se s ODS rozloučil na volebním kongresu koncem roku 2008, kdy vrátil čestné předsednictví. Nebyl to vůbec pěkný pohled; slabší povahy, tedy většinu partaje, zachvátila náhlá nevolnost, případně srdeční slabost. Typy jako Němcovou museli kolegové dokonce usadit do sedaček na chodbách, hrozila jim ztráta vědomí. Tak nadpřirozenou mocí naposled vládl Ježíš, než ho radši ukřižovali.

 

Se stranou, již kdysi zakládal, se Klaus rozešel jak programově, tak personálně. Nemohl skousnout, že EU nepovažuje za Sovětský svaz; že na rozdíl od něj vidí, jak člověk i ničí přírodu; a samozřejmě i fakt, že z Klausových kostrbatých knih neudělala povinnou četbu všech členů. Současně jí vytýkal, že se stala stranou politických podnikatelů v pošitých košilích a špičatých botách – kmotrů.

 

Začněme programem. Klausova patetická nenávist k Bruselu či k ekologii by slušela menší extremistické straně mířící na pár hloupějších voličů ze Sudet, řekněme typu Suverenity Jany Bobošíkové; pro velkou stranu, která chce vyhrávat volby, je to sebevražda. V Evropě to dávno pochopily i ostatní velké pravicové strany. A vítězí.

 

Pokud jde o kmotry, má prezident 281 zákonodárců pravdu; někdejší ideologický étos nahradil étos korupce, současný hlavní neoficiální program. Zapomeňme, že například v Praze, skrznaskrz zkorumpované baště ODS, jsou to především Klausovi méně populární obdivovatelé, jako Pavel Bém či Milan Jančík, kdo platí za symboly úplatkářství; za jejich slepou lásku Klaus nemůže, mají to v genetické výbavě.

 

Je ale pravda, že předchůdce dnešních kmotrů na nás kdysi bezostyšně vytáhl právě Klaus: pamatujete ještě na Petra Čermáka, libereckého lékaře s politicky méně korektní tváří a slabostí pro exotické výjezdy s dívčí obsluhou? Bývalý ministr si uměl politiku užít jako málokdo včetně Jiřího Paroubka!

 

Na kongresu v roce 2008 jsem ho viděl u baru s panákem v ruce a musím říct, že i přes zakalenější oči a přifouklejší fyziognomii dodnes neztratil nic ze svého magnetického charismatu. Dohromady se spolu stěží vešli do prostorné lobby. Existuje-li prototyp prvního kmotra, je to právě Čermák. Po něm už to je sešup bez kapky stylu.

 

Nevím, co Klaus ještě může ODS přinést. Dvakrát jí vyhrál volby, z toho podruhé po vzoru Paroubkovy ČSSD; dvakrát jí je prohrál. Po odchodu na Hrad se nadobro utrhl z orbitu běžného myšlení, některá jeho vystoupení si říkají o lékařský doprovod. Myslím, že největší zpráva by pro ODS byla, kdyby na její kongres nepřijel.