Trup stroja: Tupolev sa po dopade na zem rozlomil na niekoľko kusov.

Trup stroja: Tupolev sa po dopade na zem rozlomil na niekoľko kusov. Zdroj: Reuters, TASR, ČTK

Nadávky a modlitby

O koaličním proudu v ODS, reformním křídle v ČSSD a černých skříňkách vládního letadla, které se zřítilo u Smolenska.

 

Představitel TOP 09 Gazdík prohlásil, že v ODS existuje „proud, který představuje příznivce velké koalice“. Nechtěl ovšem nikoho jmenovat, aby nepoškodil koaliční jednání. Totéž potvrdil i Vít Bárta z Věcí veřejných. Bylo by divné, kdyby na tom vůbec nic nebylo, ovšem pokud neuvedou konkrétní jména, má takové prohlášení jen malou váhu. Je možné, že ODS si ponechává tuto možnost v rezervě pro případ, že by si některá z menších opozičních stran kladla požadavky, jež by byly podle ODS neúměrné (to se může snadno stát zejména v případě Věcí veřejných, jejichž program se od obou ostatních stran dosti liší). Problém je taky v tom, že ODS vlastně není strana s konsolidovaným vedením (to by se mělo vyřešit na červnovém sjezdu), pak bych považoval za slušné, aby přívrženci velké koalice, jsou-li takoví, se svými představami vyšli na veřejnost. Osobně považuji pokus o velkou koalici v této situaci za nesmyslný a škodlivý, protože ČSSD je ještě více otřesena než ODS, není jasné, kdo vlastně v ní bude po Paroubkovi „jednička“, odchodem Paroubka se strana sice trošku normalizuje, ale bude to zatím normalizace, jen pokud jde o způsoby a chování, nikoli programově, po té stránce, hlavně v zahraniční politice, bude mít k ODS, TOP 09 a asi i k VV i nadále velmi daleko. Velká koalice má smysl jen tenkrát, když není jiné schůdné řešení, a na krátkou, omezenou dobu, jinak vede k degeneraci politiky.

 

Jinak se zdá, že „reformní křídlo“ v ČSSD představuje Michal Hašek, ale říci přesně, o co mu jde, si zatím netroufá, nechce asi destabilizovat stranu před podzimními volbami – jenže pak lidé nebudou vědět, koho vlastně volí. Co si myslí na rozdíl od Paroubka, není jasné, ta situace je podobná, jako v „obrodném proudu“ KSČ v době před pražským jarem. Jediný, kdo řekl trochu více, byl brněnský primátor Onderka. Chce úplný zákaz jakékoli spolupráce ČSSD s komunisty. Požadavek je logický, chce-li se ČSSD profilovat jako jednoznačně demokratická strana, problém je v tom, že velká většina jejích členů jsou bývalí komunisté, kteří ve svém vztahu k normalizační KSČ nemají často úplně jasno (moravskoslezský hejtman Palas, do r. 1994 člen KSČM, už protestoval) a pak, že ČSSD si bude muset znovu budovat nějaké partnerské vztahy, přičemž potenciálního partnera momentálně na politické scéně vlastně nemá (lidovci sestoupili do neparlamentního podsvětí). Velmi bych si přál, aby se ČSSD změnila ve stranu o něco vábnější, než byla za Paroubka, ale bude to mít hrozně těžké, chybí jí charismatický vůdce, který by byl schopný si vymyslit nějakou schůdnou politickou cestu jinou než tu nejsnadnější a nejnemravnější, jak to udělal Paroubek (a naštěstí – skoro se mi chce říci náhodou – mu to nevyšlo).

 

Koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a VV bude mít 80 stránek. To je vlastně kniha. Skoro lituji všechny, kteří ji budou muset prostudovat od A do Z, a jsem zvědavý, kolik prominentních členů to opravdu udělá.

 

Polský pilot dopravních letadel Sławomir Cichoň vyzval v Gazetě Wyborczej, aby se upustilo od zveřejnění přepisu toho, co obsahují černé skříňky vládního letadla, jež se zřítilo u Smolenska. Upozornil na to, že technickým věcem nebude v podstatně nikdo rozumět a „lidé chtějí hlavně slyšet, jak piloti umírají. Možná někdo v zákoutí nahrávky zaslechne modlitbu k Bohu, ale většina bude slyšet, jak umírají s nadávkami na rtech. Ale tak už to bývá, že lidé ve smrtelném ohrožení buď klejí, nebo se modlí…“ Pilot se ptá, k čemu by mělo posloužit zveřejnění záznamků. „Stanou se jen další etapou této celonárodní show. Ti kluci neletěli do Smolenska, aby se zabili, oni tam letěli, aby co nejlépe sloužili své vlasti… Nyní nastal čas čekání na zvukový záznam o jejich umírání, Bude to jistě internetový hit se stovkami milionů kliknutí, s obrovskou odezvou v širokém světě. Ale kam se podělo právo na důstojné a intimní umírání? Vlast hodí své piloty na pospas masám? Jako kdysi gladiátory lvům? Lid přece potřebuje chléb a hry…“ (cituji dle Práva) Musím říci, že si myslím úplně totéž a sotva bych to dovedl říci tak pěkně.

 

Ostatně, pokud se týká Práva, nastal volební porážkou ČSSD a odchodem Jiřího Paroubka z funkce dosti velký odliv nenávisti z komentářových stránek listu. Možná je to z mé strany jen jednostranná iluze, třeba odliv toho skoro nesnesitelného napětí, v jakém naše společnost žila přinejmenším rok (a je mi líto, Paroubek k němu svou politikou a svým vystupováním mocně přispěl), trochu ulehčil vzájemné pochopení. V každém případě je to dobře.

 

Netýká se to úplně zahraničního zpravodajství listu, zejména způsobu psaní o incidentu s „humanitárním konvojem“ do Gazy. Ale tak píšou stejně všechny celostátní listy, pouze se to zrovna dnes nepozná, protože MfD a LN věnují značnou část dnešního vydání úmrtí Ladislava Smoljaka a na zahraničí nezbylo tolik místa. Dalšímu vývoji „problému konvoj“ se věnuje naše dnešní glosa.

 

„Podnikání a politika jsou totiž v očích veřejnosti stále považovány za zločin,“ stěžuje si dnes v MfD Vít Bárta z VV. To je možné, ale pokud má někdo výhrady k proplétání politiky a podnikání (podnikatelé ovlivňují politiku a politici se nemístně pletou do podnikání), má pravdu. Ze zprávy navíc vyplývá, jakým způsobem se dnešní vedení zmocnilo před časem malé komunální strany, z níž její zakladatelé zčásti uprchli a dnes se o tom, co se tenkrát dělo, bojí mluvit. To nevzbuzuje do budoucna moc velké naděje pro vznikající koalici. Zvlášť pokud VV opravdu dostanou resort vnitra. V té situaci na člověka působí trochu uklidňujícím dojmem i to, že zahraničí má mít ve straně na starosti Josef Zieleniec. Tady člověk aspoň ví, co muže čekat.

 

„Vždyť jaký je rozdíl mezi včerejším Ficovým odhalováním sochy „slovenského krále“ Svatopluka… a Orbánovým slavením Trianonu“? ptá se dnes v LN Luboš Palata. Musím říci, že velký. Trianon je opravdový problém, a navíc mluvit o „slavení“ považuji za mírně nechutné, jde jen o důrazné připomenutí, že jde o problém.

 

Podle serveru Aktuálně.cz chce Paroubek rezignovat i na poslaneckou funkci, Paroubek i jeho okolí to ovšem popírá. Je nicméně nepředstavitelné, že by expředseda strany zůstal ve straně jako řadový poslanec. Bude se chtít vrátit a buď se mu to povede, nebo ho konkurenti donutí, aby odešel se vším všudy. Přitom stranu více či méně rozvrátí. Zeman byl v téhle věci větší realista.

 

Bohumil Doležal, bohumildolezal.lidovky.cz