Lodě s izraelskými vojáky zaútočily na flotilu

Lodě s izraelskými vojáky zaútočily na flotilu Zdroj: EPA, Reuters

Izraelský konflikt a trestní zákon

Skandál kolem izraelského útoku na tureckou loď je umělý, vykonstruovaný a nesmyslný. Izraelští vojáci dělali jen to, co jim dovoluje například i český zákon.

Když se podíváme na záběry izraelské armády zachycující výsadek vojáků na tureckou loď narušující blokádu Gazy, vidíme následující: mírumilovní aktivisté z lodi napadají vojáky noži a železnými tyčemi, zběsile je bijí a jednoho vojáka dokonce házejí přes palubu.

V kontextu těchto záběrů je dobré se podívat, co říká nejen mezinárodní právo, ale třeba jenom náš domácí trestní zákon. Mluví o nutné obraně. Nutnou obranou je takové jednání, kterým je odvracen přímo hrozící nebo trvající útok na zákonem chráněný zájem. V § 29 trestního zákona o nutné obraně je uvedeno, že „čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem; nejde o nutnou obranu byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku“.

Izraelští vojáci na palubě turecké lodi evidentně odvraceli útok, který na ně byl veden a který byl způsobilý je usmrtit. Proto je odmítavá mezinárodní reakce zcela neadekvátní a odráží se v ní více než realita kauzy dosud přežívající antisemitismus a odmítání čehokoli, co Izrael udělá. I když je to – jako v případě střelby na turecké lodi – čin, který je zcela legitimní, dokonce v souladu s civilizovanými trestními zákoníky, a kterým se izraelští vojáci jenom bránili.

Jejich střelba prostě byla nutnou obranou, ničím víc, proto byla plně oprávněná.