ODS - Volby do Poslanecké sněmovny (29.5. 2010)

ODS - Volby do Poslanecké sněmovny (29.5. 2010) Zdroj: Tomáš Tesař

Těžká zkouška ODS aneb ztráta dominance

Zatímco před čtyřmi roky utrpěli vítězství, letos se občanští demokraté stali snad nejšťastnějšími poraženými v historii českých voleb. O tom ale už den po volbách bylo napsáno dost a dost. Ještě zajímavější než samotný výsledek voleb může být sestavování vlády. Proč?

ODS je ve zcela nové situaci. Dosud vždy tvořila vládní koalici jako dominantní strana s menšími partajemi, které byly často rády, že se dostaly do sněmovny. Teď je to úplně jinak. Kabinet bude Petr Nečas zřejmě skládat spolu s TOP 09 a stranou Věci veřejné, jež se náhle stala klíčovým hráčem na české politické scéně. Mezi ODS a TOP 09 už nezeje onen propastný rozdíl jako mezi ODS na jedné straně a ODA, KDU či zelenými na straně druhé. TOP 09 zaostala za největší pravicovou stranou jen o 3,5 procentního bodu a má 41 poslanců, ODS 53.

 

VLÁDNÍ MENŠINA

Dohromady mají tyto dvě strany, které si jsou velmi blízko a o jejichž koalici nikdo nepochybuje, 94 křesel. To je hodně, ale nestačí to. Je pravděpodobné, že tedy bude vládnout znovu kabinet složený ze třech stran. Vzhledem k volebnímu zisku to znamená, že ODS v něm téměř určitě nebude mít ani polovinu ministerstev. A to pro ni bude hodně těžká zkouška.

Nadšení nad vítězstvím pravice se tak může rázem proměnit v nesmířlivý boj o posty a program. Největší zodpovědnost za to, aby se tak nestalo, budou na bedrech stále ještě nového lídra občanských demokratů, Petra Nečase.

 

SLOVENSKO 2002

Na druhou stranu výsledek voleb trochu připomíná slovenské volby v roce 2002. Tehdy vyhrála Mečiarovo HZDS. Ficův Směr byl na vzestupu, před volbami se očekávala levicová vláda. Výsledek voleb dal nakonec ale vzniknout trochu nepřehledné a překvapivé koalici pravicových stran, která nakonec v zemi zavedla rovnou daň a provedla další poměrně radikální reformy. Zrovna teď by se hodily i Česku. Reformní záměry aspoň všechny české pravicové strany před volbami deklarovaly.