Radek John

Radek John Zdroj: Reuters

John prohrál boj se zápachem

Věcem veřejným to s jejich pomocnou stráží nějak nevyšlo. Nejdříve si strana zavedla "sociálně-intervenční hlídky", které intervenovaly v některých pražských čtvrtích tak, že v reflexních vestách obtěžovaly podezřelé elementy a domlouvaly jim. Upozorňovaly je prý na to, že má kolem nich být pořádek a nemají být cítit alkoholem, což je samozřejmě pravda přímo zenově průzračná.

 

Pak se ukázalo, že celá tahle věc veřejná je nějak trapná, protože připomíná jiné hlídky, co si zřizovali nacisté a komunisté, a tak se na základě referenda mezi příznivci strany Johnovci teď rozhodli, že hlídky stáhnou. Zvlášť když se za elementy začali převlékat novináři a testovat, jak si s nimi pomocná stráž poradí, se to celé mohlo zvrhnout. Škoda, mohla být ještě legrace.

 

Pro strážce z VV je typické, že se pustili cestou nejsnazšího odporu. Najít si osamělého bezdomovce a upozorňovat ho na nepořádek a zápach je jistě jednodušší, než vstoupit do tramvaje a upozorňovat spoluobčany, že polovina z nich kvůli horku a nepoužívání deodorantů zapáchá stejně jako lidé ze sociálního dna. Ale zapáchající spoluobčan v tramvaji je potenciální volič a je jich hodně, tak se do toho raději odvážlivci ani nepustili. Přece jen reflexní vesta není neprůstřelná vesta.

 

Strážci z VV tak nějak chyběli v zimě, když nebylo v ulicích pro sníh kam šlápnout, stejně tak chybí teď, když tzv. pejskaři, abych ten segment obyvatel slušně nazval, zamořují svět psími výkaly. Alkoholem drogami a nezájmem o veřejné věci podlomený lúzr je ale jednodušší klient.

 

V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se strana s takovým kiksem vyrovná. Buď byly hlídky užitečné a pak je měla strana nechat, nebo byly k ničemu, což napadlo předem každé malé dítě, a pak by měl někdo za tento trapas převzít odpovědnost a odejít od válu.

Konec konců, není třeba věšet hlavu. Když se člověk neuchytí v politice, ještě pořád budou k dispozici ty vesty a třeba při zametání chodníků by se mohly hodit.