David Rath

David Rath Zdroj: Isifa.com

"Obyčejní lidé" a etika podle dr. Ratha

I podle nejnovějšího průzkumu CVVM to vypadá, že výměnou předsedů si ODS zatím příliš nepomohla. Obě velké strany tratily (ČSSD 2%, ODS 3%), odstup mezi nimi je 30% ku 22,5%. Mírně přibraly nejen TOP09 a Věci veřejné, ale taky komunisté, nepatrně tratili lidovci a zelení (a drží se neustále pod pětiprocentní hranicí)...

...Pokud by volby dopadly takhle, získal by nejspíš v PS mírnou, ale dostačující převahu rudý blok. Občanskou část politického spektra zasáhl pokračující rozval ODS, mnoho hlasů by spadlo do koše pod 5% hranicí, další by dostala zcela nečitelná a populistická strana Radka Johna, jejíhož lídra dnes v LN Mnislav Zelený-Atapana celkem přesvědčivě přirovnává k Hugo Chávezovi (pan Atapana jako indiánský náčelník jihoamerickým záležitostem nepochybně rozumí). Je zajímavé, že poté, co se v době ruského záboru zkřížila česká vyčůranost s ruskou imperiální chtivostí, vzniklo u nás něco, co se v mnoha ohledech nápadně podobá Latinské Americe.

 

Šéf VV John zahájil výstřelem z kašírovaného děla útok proti „dinosaurům“ v politice. Chce je vyhnat ze Sněmovny. Pozoruhodné je, že jedním z objektů nového odsunu je svržený předseda ODS Topolánek, který ve Sněmovně nesedí a nikam nekandiduje (čeští Jánošíci mají v oblibě disciplínu „tanec na politických mrtvolách“), kdežto na pana Nečase tak nějak zapomněl. Možná je to tím, že si VV scénář startu své volební kampaně psala někdy před měsícem, kdy všechno bylo ještě jinak.

 

ODS v Praze, po čistce ve vedení městské organizace, prý počítá s tím, že udělá koalici s TOP09 a VV. Mohlo by se ale ukázat, že TOP09 a VV nebudou ODS ke koalici potřebovat.

 

Podnikatelé v Česku činní prý uvažují v případě vítězství ČSSD o odchodu svých firem do zahraničí (kvůli očekávanému zvýšení daní). Na odlet do teplejších krajů se chystají i významní státní činitelé. Naznačil to odstupující guvernér ČNB Tůma a nyní i premiér Fischer (má přislíbené místo viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj). Je to jistě pragmatické řešení. Trochu těm lidem závidím. Ale jen trochu.

 

Něco se u nás ovšem vylepší: školy budou nově učit děti etice. Ze začátku jen tak nějak na zkoušku. Až se stane ministerským předsedou Paroubek, pověří napsáním nové učebnice etiky dr. Ratha. Protože režim pana Paroubka se bude vyvíjet, napíše pak někdo po čtvrtstoletí učebnici etiky s lidskou tváří, a za jednačtyřicet let (v roce 2051) vznikne učebnice revolučně sametová.

 

Martin Weiss se v LN zamýšlí nad pojmem „obyčejní lidé“, jimž se chce věnovat ČSSD. Mluví o nechuti českého člověka ke krajnostem (spodina, dělnická třída, elita, k nim se nikdo rád nehlásí). Ale „obyčejní lidé“ nejsou přece u nás nic nového: jen se jim dřív říkalo pracující (případně poctiví pracující, což nemělo znamenat, že jsou též pracující nepoctiví, nýbrž že základní vlastností pracujícího je poctivost). Pracující není ani spodina, nemusí být ani dělnická třída, elita ovšem tak trochu je, ale je to elita velmi početná a hlavně o svém elitním charakteru nemusí mluvit. Takže, třeba se pan Paroubek po volbách nakonec ještě prokouše zpátky od „obyčejných lidí“ k „poctivým pracujícím“.