Archív

Archív Zdroj: BLESK

Svatý duch John

Radek John, předseda partičky podnikatelů a jejich milenek, kteří se rozhodli stát se pod jménem VV politiky, to dokázal: podle průzkumu STEM je nejoblíbenějším politikem, ještě než vůbec je politikem.

 

Jistě: vzhledem k tomu, že druhé místo obsadil mladý místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, není Johnův virtuální triumf bůhvíjaký zázrak; jeden by řekl, že v podstatě každý slušný člověk, který ví, jak ušetřil na byt, bude v popularitě i věrohodnosti nad Sobotkou, jenž ze stání kasy udělal coby ministr financí kreditku ČSSD.

 

Přesto: pod Sobotkou skončil i Kalouskův hodný archanděl kníže Schwarzenberg, svého času taky nejpopulárnější politik. Takže na Johnově vítězství asi něco bude. Snad vousy. Anebo si lidé myslí, že chce pořád naoko honit zločince na Nově, ne v parlamentu.

 

Johnova popularita samozřejmě spíš odráží nepopularitu ostatních politiků – vzhledem k politickému dění i vcelku pochopitelný jev. Problém je, že mnozí budou Johna a jeho stranu opravdu volit; jak mi řeklo několik známých, nemůžou už totiž letos volit své tradiční strany. Nemohli by si už nikdy stoupnout před zrcadlo.

 

Smutnou ironií bohužel je, že VV jsou ještě horší než tradičně špatné zavedené strany; ty aspoň své sponzory nestrkají přímo na kandidátky, jen jim prostě sem tam pošlou dotaci, případně je obrok nechají asfaltovat novou dálnici. A taky obvykle předstírají konkrétní programy, přinejmenším před volbami. John místo toho žvatlá o nonstop opravách komunikací, to když není opilý.

 

Vzestup VV je symbolem úpadku politiky a zoufalství voličů. Jejich úspěch ve volbách určitě nebude konec světa; parlament přežil Sládka i Paroubka, a coby svého šéfa dokonce i traktoristu Vlčka. Přežije tedy i VV. Jen je obdivuhodné, jak lidé chtějí být dobrovolně hloupí.