Milan Kindl

Milan Kindl Zdroj: Reflex

Slušně děravá fasáda ODS

V čele s novým a „slušným“ lídrem Petrem Nečasem dnes ODS představila volební program. Titulky na iDNES.cz ale plnila stará a neslušná ODS: právnický titul Ivany Řápkové a načerno postavená usedlost ústeckého kmotra a velrybáře Patrika Oulického.

 

Snad nic nevystihuje skutečný stav ODS lépe než tahle mediální ironie: v naivním snu o hezčích preferenčních procentech nám strana cynicky strčila pod nos jednoho z mála svých slušnějších lídrů, jenž masochisticky nosí nejkousavější sako na světě a kongresy objíždí s milenkou, zatímco v jádru zůstává úplně stejnou bandou zralou na několikaměsíční krvavý detox.

 

Případ Řápkové s Oulickým je křišťálově průzračný, jak se kdysi v přímém přenosu, když byl ještě premiérem, pokoušel říct dnes už legendární burzovní makléř a realitní magnát Stanislav Gross. Chomutovská primátorka a stále dvojka ústecké kandidátky se ráda stylizuje do role milovnice pořádku a drsné výběrčí dluhů, sama ale neumí vysvětlit ani takovou banalitu, jak přišla k titulu z plzeňských práv, který jí nyní fakulta chce sebrat.

 

Jak ji sakra máme volit? Co až bude muset vysvětlit i něco složitějšího než zkoušky u mrtvého profesora! A zkuste se vžít do role obyčejného chomutovského dlužníka, dost náhodou Roma: až na vás primátorka zazvoní, abyste zaplatili dlužné nájemné, vytáhnete z kapsy místo peněz falešný diplom doktora práv s předepsaným jménem Řápková! Nikdo vám nebude moct ani nadávat.

 

Řápková je ale skutečně křišťálově průzračný případ ve srovnání s Oulickým, vlivným členem ODS a podnikatelem, jenž na rozdíl od politicky ambiciózní primátorky radši nikam nekandiduje, v čemž bych určitě nehledal pud slušnosti; ten si v CHKO České středohoří načerno postavil menší pevnost s bazénem a tenisovým kurtem, navíc obehnanou vysokou zdí a ozdobenou zastřešenou příjezdovou cestou. To vše samozřejmě v perfektním vesnickém slohu „pozdní Oulický“.

 

Místní stavební úřad chtěl dílo zbourat, jenže krajský úřad - ovládaný koalicí ČSSD a ODS, u jejíhož zrodu podnikatel asistoval  – si agendu pro jistotu stáhl pod sebe. Dodnes tak vše stojí v plné parádě. Či spíš hanbě, nejste-li z ODS.

 

ODS samozřejmě není jedinou stranou s podobnými lidmi. Podobné velikány s vesnickými i příměstskými pomníky mají všechny partaje, jež se kdy byť jen dotkly moci. Ostatně stačí se projet po Česku, zemském to ráji kýče na pohled. Rozdíl je, že jen ODS má drzost prodávat nám lacinou kosmetickou změnu jako kompletní vyčištění pokožky. Jako byste šli k lékaři s rakovinou, on vám ji přelepil a s přáním brzkého vyléčení vás poslal domů.