Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ČTK

Prezidentské veto

Předvolební koalice přehlasovala hravě Senát i prezidentské veto v případě několika sporných zákonů: o zdanění benefitů na loňskou úroveň (prezidentské veto, hrozila stávka), o krajském referendu (prezidentské veto; s rudým blokem hlasovali jen zelení), zvýšení mateřské na loňskou úroveň (senát přehlasovala celá předvolební koalice). ODS a s ní i TOP09 se tentokrát nepokoušely vzdorovat, ODS prý vyšlo v průzkumech, že obstrukce nemají dobrý vliv na veřejnost. Nedělat nic bude mít nepochybně vliv ještě horší. Pan Nečas mi začíná trochu připomínat mladého Lotranda z loupežnické pohádky Karla Čapka. Kdesi (nechápu kde) se vyučil formální slušnosti a tím se jeho použitelnost pro vedení ODS stala problematickou (oproti tomuto příměru mluví jen způsob, jak se dokázal zbavit Topolánka).

 

 

Hrad si stěžuje, že Česká televize jednak upřednostňuje před Klausem Havla a že prezidentovi říká Klaus (místo náležitého „Jeho Vysokoblahorodí, prezident České republiky, profesor Václav Klaus“). Topolánek je svržen, tak na Hradě mohou přejít k běžným denním starostem.

 

 

Tomáš Zahradníček (mj. i český historik, což se pozná), tvrdí v MfD, že „policejní archivy se od roku 1890 u nás staly politickou zbraní a pohoršování se nad předchozími desetiletími součástí politického profilu části nových elit.“ Myslím, že poté, co se do vedení Ústavu pro studium totality dostal pan Pernes a spol., budou policejní archivy používány jenom proti těm, co si o to koledují, a až se dostane k moci Paroubek, bude pohoršování se nad předchozími desetiletími přísně sledováno. Také antikomunismus (článek je o Václavu Bendovi), údajně Bendův „zbytkový program“ poté, co se mu nezdařilo českou společnost rekatolicizovat, se už nebude nosit. Pečovat o to budou čeští historici, budou už všichni uniformovaní a k uniformám dostanou (pokud je nemají) ještě šavle, aby budili větší respekt. Začít s vyzbrojováním by se mělo u Pernese (přesněji řečeno Jeho Vysokoblahorodí pana ředitele doc. PhDr. Pernese, Csc., doufám, že jsem neudělal nějakou chybu).

 

Agentura Median udělala pro LN exkluzivní průzkum o tom, zda ODS prospěje změna ve vedení strany a kdo by byl ideálním premiérem pro příští volební období. Průzkum tak, jak byl v LN přetištěn, má své zvláštnosti, takže jsem si dovolil některé údaje doplnit. V LN se např. uvádí, že o prospěšnosti výměny je přesvědčeno 77% voličů ODS a 40,7% všech voličů v ČR. Ve skutečnosti zajímavý údaj je, jak se to líbí těm, co ještě nejsou rozhodnuti, koho budou volit, protože je to může přimět dát jí svůj hlas: tam je ale jen 40% respondentů přesvědčeno o prospěšnosti změny, 59% o ní pochybuje. To není zase až tak oslnivé. Za nejvhodnějšího premiéra považuje každá strana svého kandidáta, Paroubek ovšem dostal ve vlastní straně jen 56% (proti tomu hned zuřivě zaprotestoval a vytasil se vlastními čísly, podle nichž převyšuje Nečase o hlavu). Škoda, že neudělali ještě průzkum preferencí jednotlivých stran, možná by z něho vyšlo, že nejlepší by bylo, kdyby vládla ČSSD v čele se Schwarzenbergem.

 

Taktéž v LN se pozastavuje Marek Kerles nad tím, že SLÖ (Krajanské sdružení sudetských Němců v Rakousku) si stěžuje, že v roce 1918 nebylo respektováno jejich právo na sebeurčení, a cituje v té souvislosti českého historika Jana Gebharta (z Historického ústavu AV ČR, uniformu a hodnost má tedy zatím jen z ČSLA, pokud neměl modrou knížku). Československo prý nemohlo připustit jejich deklarované nároky, aniž by oslabilo svou mezinárodní pozici. Otázka zlepšení sudetoněmecko-českých vztahů je podle něho otázka výměny generací: „Jsem přesvědčen o tom, že mladou generaci, ať v Rakousku, Česku či Německu, už problémy porozumění Čechů a sudetských Němců nezajímají. Soustředí se na budoucnost.“ Pochopitelně, protože už to žádní sudetští Němci nebudou. Já bych si přece jen něco mámo sliboval od výměny generací, která se bude týkat i pana Gebharta, i když v praxi to u nás vždycky vypadá tak, že jeden odejde, a čtyři ještě horší ho nahradí.