Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Polsko v šoku

Během několika málo vteřin přišlo už po několikáté v historii Polsko o část své elity. Tentokrát prostřednictvím letecké havárie, kdy při manévru přistávání zavadilo letadlo s polskou generalitou a prezidentským párem o stromy a shořelo nedaleko ruské Katyně. Na palubě letadla uhořelo, podle dostupných zdrojů celkem 96 lidí.

 

Tragédie se stala v den, kdy se Polská reprezentace společně s reprezentací Ruska chystala uctít oběti Katyňské tragédie ze druhé světové války. Situace je nepřehledná, otázky místo aby ubývaly, se množí. Luboš Palata, komentátor Lidových novin, k události říká:

Pro Polsko to znamená obrovský šok. Bývalý prezident Lech Walensa hned dnes ráno řekl jednu větu, která do puntíku platí a to, že dnešní tragédie je pro Polsko nová Katyň. V letadle spolu s prezidentem Lechem Kaczyńskim opravdu zahynula polovina polské elity. Jak mnoho významných politiků Práva a spravedlnosti , tak fakticky celé velení polské armády a mnoho jiných významných Poláků. Je to obrovská rána, ze které se Polsko bude vzpamatovávat mnoho let.
Lech Kaczyński nebyl příliš oblíbený prezident, přesto už teď v Polsku existuje víc než masová pieta.
Nebyl všeobecvně oblíbeným, ale i jeho protivníci uznávali, že byl silnou, nejméně polovinu národa reprezentující osobností a člověkem, který se snažil prosazovat polské národní zájmy  jak v EU , tak ve světě.

Co se bude, podle vás, v Polsku dít?

Polsko určitě čeká dlouhý státní smutek a jeden z nejsmutnějších pohřebních ceremoniálů novodobé historie. A pak samozřejmě předčasné prezidentské volby a vzhledem k tomu, kolik politiků pravice v letadle zahynulo, zřejmě i přemalování polské politické mapy.  

Týdeník Reflex situaci sleduje, na cestě na místo tragédie jsou reportéři Jan Gebert a Jan Šibík.