Barack Obama prosadil reformu zdravotnictví

Barack Obama prosadil reformu zdravotnictví Zdroj: EPA

Obamův nový START (v Praze)

Omlouvám se všem, že článek o pražské návštěvě Baracka Obamy, Dmitrije Medveděva a dalších prezidentů nezačnu výčtem ulic, které budou uzavřeny, ani výčtem limuzín a ostatního vybavení, které s sebou představitelé států přivezou. Začnu fakty, ale i škarohlídi se nakonec dočkají své porce skepse.

 

Americký a ruský prezident podepíší v Praze ve čtvrtek 8. dubna dohodu o snížení počtu jaderných zbraní a nosičů. Smlouva nazývaná „nový START“ navazuje na předchozí START (Smlouva o snížení stavu strategických zbraní) z roku 1991, ve které se tehdejší supervelmoci zavázali snížit strategický jaderný arzenál přibližně o 30 procent.

 

Nová dohoda v tom má pokračovat a snížit počet jaderných hlavic na maximálně 1550 v každém státě během sedmi let, přičemž nosiče jaderných hlavic (letadla, rakety, ponorky) mají nový limit ve výši 700 kusů.

 

Obama se do Prahy vrací téměř přesně po roce, když právě tady loni oznámil svoji vizi světa bez jaderných zbraní. Ostatně, dostal za to Nobelovu cenu míru, takže se musí snažit. I když sám přiznává, že se takového světa asi nedožije a nový START je jen prvním malým krokem.

 

Teď slíbená dávka pro škarohlídy. Smlouvu podepsanou v Praze musí ratifikovat Senát amerického Kongresu a tato ratifikace bude pro Obamu možná ještě obtížnější, než schvalování zdravotnické reformy. Bude totiž potřebovat i Republikány a ti jsou velmi skeptičtí. Žádají po Obamovi na oplátku modernizaci stávajícího jaderného vybavení.

 

A jakoby to nebylo málo, Američany znervózňuje i zkušený ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dva dny před plánovaným podpisem totiž zopakoval, že si Rusko vyhrazuje od smlouvy odstoupit, pokud by americká protiraketová obrana měla významný vliv na efektivitu ruských strategických jaderných sil. V tom smyslu hodlá Rusko ke smlouvě připojit i svoje prohlášení. Lavrov ani neopomněl dodat, že to bude Rusko, kdo bude míru takového vlivu posuzovat.

 

Na druhé straně smlouvy Obamova vláda uklidňuje domácí politickou scénu, že smlouva budování protiraketové obrany nijak neomezuje. Z toho je patrné, jak těžké to ještě bude Obama mít, aby přesvědčil Senát o smysluplnosti nové dohody, pokud Rusové budou podmiňovat její platnost svým souhlasem k protiraketové obraně Spojených států. A to i přesto, že se Rusům musí slíbit stažení plánů na základnu a radar v Polsku a Česku.

 

 

Jen první krok

 

Podpis této dohody skutečně nelze brát jako revoluci samu o sobě. Pokud se povede v odzbrojování pokračovat dlouhodobě, pak teprve budeme moci o pražském setkání mluvit jako o přelomovém, jako o prvním kroku k něčemu skutečně významnému. Kdyby mělo zůstat u stávající smlouvy, fakticky se nic nezmění. Potenciál strategických jaderných zbraní zůstane dostatečný na zničení celé zeměkoule, nehledě na to, že jedna má mnohonásobně vyšší sílu, než měly bomby svrhnuté na konci Druhé světové války na Japonsko. A co víc, smlouva hovoří jen o strategických zbraních rozmístěných a připravených k odpálení, nikoliv o těch ve skladech.

 

Pokud se tedy podíváme na Obamovu aureolu, kterou kolem sebe vytvořil během předvolební kampaně, je dohoda vlastně zklamáním pro ty, kteří doufali v razantní proměnu světa. Zda je to dobře nebo špatně z hlediska bezpečnosti, o tom se odborníci budou přít ještě dlouho.

 

Možná zajímavějším krokem Obamova kabinetu je tedy nakonec změna jaderné strategie, jíž USA zveřejnily dva dny před podpisem. Jeden z bodů strategie nabízí jakousi bezpečnostní záruku zemím, které nebudou vlastnit jaderné zbraně a budou dodržovat smlouvu o jejich nešíření. Na takové země Spojené státy nikdy jadernými zbraněmi nezaútočí, a to ani v případě, že budou napadeny například biologickými zbraněmi. To skutečně může být zajímavá motivace pro státy, které vlastnictví jaderných zbraně zvažují, nebo naopak váhají nad tím, zda se jich zbavit. Ovšem za předpokladu, že Spojeným státům věří.

Prezident Dmitrij Medveděv přiletí do Prahy ve středu kolem 19:15 ze Slovenska a setká se s Václavem Klausem.

Ve čtvrtek ráno dorazí i prezident Barack Obama.

Podpis smlouvy je naplánován na čtvrteční poledne ve Španělském sále Pražského hradu. Asistovat budou ministři zahraničí Hillary Clintonová a Sergej Lavrov.

Zatímco Medveděv kolem 15:00 odletí, Obama se večersetká s představiteli 11 zemí střední a východní Evropy.

V Pátek ráno pak Obama bude jednat s Václavem Klausem a Janem Fischerem, po té odlétá zpět do USA.