Gustáv Slamečka

Gustáv Slamečka Zdroj: plzenskonaskole.cz

Co přinesl den (úterý 9. března)

Ministr Slamečka a Zelení podávají na odborového bosse Duška trestní oznámení. Ten se jim směje do očí. Má (nejspíš právem) pocit, že za současné situace se mu nemůže celkem nic stát.

Od rozhovoru v LN se distancuje a omlouvá se „všem slušným homosexuálům“, kteří se tím, co v novinách vyšlo (a za co nemůže protože to neautorizoval) cítí právem dotčeni. Řeči o „slušných homosexuálech (podobně jako o „slušných cikánech“ nebo „slušných Židech“) jsou jasným signálem, že s tím, který je pronáší, není něco v pořádku. Možná interpretace: je to verbež, ale tu a tam se mezi nimi nějaký slušný najde. Lidé se nedělí na homosexuály, cikány, Židy a nás ostatní, tedy Čechy rodu slovanského, ale v zásadě na slušné lidi a na prasáky. Zkuste si tipnout, kam byste zařadili pana Duška.

Až se Paroubek stane premiérem, hodlá dostat pod kontrolu český sport a dovést ho k rozkvětu. V MfD upozorňují, že podobně si přivlastňoval funkce kdysi Benito Mussolini (ale v jeho případě šlo o resorty obrany a zahraničí). Podle Josefa Mlejnka jr. jsou obavy z mussolinizace Paroubka předčasné, zatím jde jen o předvolební tah. Závidím panu Mlejnkovi jeho optimismus, jsem podstatně skeptičtější, zejména poté, co jsem si přečetl pěkný článek Pavla Kohouta (toho ekonoma, ne toho spisovatele) v dnešních Lidových novinách.

Jiří Paroubek slíbil olympijské vítězce Sáblíkové, že jí v její rodné vesnici postaví rychlobruslařský stadion (notorický optimista by si řekl, že je to celkem fajn, věrná kopie Karlštejna v měřítku 1:1 by vyšla ještě dráž). Ač nepatřím k příznivcům dr. Ratha, musím se přiznat, že mi to, co říkal na téma rychlobruslařský stadion ve Velkém Oseku, připadalo docela rozumné. Zajímá mne, co bude říkat teď.

Podle průzkumu agentury Median vypadají preference tak, jako by na pravé straně politického spektra vybuchla tříštivá puma. Zatímco ČSSD suverénně vede, následovaná komunisty se stabilními preferencemi, ODS na ni ztrácí skoro patnáct procent. Do parlamentu by se kromě ní dostaly ještě TOP09, KDU-ČSL, Věci veřejné a možná zelení, ale ani dohromady by na sociální demokraty s komunisty nedosáhly. Zdá se, že probíhá jakási slovakizace české politické scény. Hlavní viník je jasný: prezident Klaus a jeho politická a novinářská lobby. Podařilo se jim úspěšně rozmetat ODS, kolem se povalují střepiny. Nakonec to vypadá, jako by i Zemanovi odebírali hlasy hlavně ODS. Mám dojem, že to pan prezident takhle neplánoval. Povedlo se mu to však až moc dobře.

Fischerova vláda je podivuhodný útvar. Premiérovi důvěřuje 90% lidí, ale sedm členů jeho vlády značná část veřejnosti vůbec nezná. Možná by bylo nejlepší mít veřejně známého jen premiéra, ministři by mohli být tajní.