Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Michal Šula a abl

Obrněnec k nezaplacení

Rakouští exmanažeři mluví, pak popírají. Politici rovnou popírají. Jisté je, že nákup obrněnců Pandur byl poněkud drahý. Jako všechno. Už podle toho názvu jsme mohli tušit, že vznikne nějaký problém.

Pandur, jméno rakouského obrněnce, kolem jehož nákupu pro českou armádu bylo už tolik podivností, má zvláštní původ.

Panduři byli bojovníci, kteří v 17. a 18. století střežili hranici habsburské říše proti osmanské říši. To mohli českou verzi s ohledem na pocity lidu aspoň dočasně pojmenovat Blanický rytíř nebo Žižkův kůň. Ale o jména nejde. Pikantností je, že dle historie bylo výhodou tehdejších pandurů, že stát nic nestáli, zatímco armáda se musela platit. Panduři si nakradli sami. Jenomže dnes to vypadá, že novodobý pandur na mohutných kolečkách přijde stát draho.

Od začátku byla divná ta cena. I laika napadne, že památka pandurů nám bude drahá. Jeden stojí přibližně 134 miliónů Kč a Česko jich na druhý pokus koupilo 107 za celkem 14,4 miliardy. Divné je, že pandury nakoupilo Portugalsko výrazně levněji, jeden tak vychází v přepočtu na koruny na 41 miliónů. Dvě stě šedesát pandurů stálo Portugalsko 10,7 miliardy korun.

Tohle by se mohly děti učit na základní škole v rámci matematiky. Mohlo by se tomu říkat třeba příklady z politickoekonomické vyšší matematiky. Prý mezitím proběhla inflace a portugalský pandur nemusí být totéž jako český. No zatím známe hlavně jeden rozdíl, hádejte, který to je.

Ono vůbec - na co se kolem armády sáhlo, by se mohlo dostat nejen do matematiky, ale také rovnou do čítanek, buď psychologických, nebo kriminologických. Nejdřív se moderní nadzvuková letadla vyměnila za vrtulníky, načež po zareznutí starších migů Česku hrozilo, že mu letectvo po desetiletích podzvukově zpomalí.

I rozhodlo se o nákupu nevyzkoušených strojů Gripen. Vášeň pro toto letadlo byla u některých činitelů až nadpřirozená. Povodeň smělý plán utopila, tak se jich aspoň pár pronajalo. Okolnosti se v nadnárodním měřítku vyšetřují celá léta. Také se vymyslel bitevník Alca. Když se vyrobil, shledalo se, že ho vlastně není tolik kusů potřeba, a tak polovina leží kdesi zabalena. Ani ve světě ho totiž celkem nikdo nechce koupit. Miliardy sviští v Česku vzduchem rychleji než báječní muži na létajících strojích.

O drobných, jako například opencard, počítače do škol, protiprasečí vakcína a předražené dálnice, škoda mluvit. To jest přízemní.

Ale zpět k pandurům. Reportér deníku MF DNES se setkal se dvěma exmanažery firmy Steyr. Novinář se vydával za obchodníka s pohledávkami. Oba tvrdili, že na zákulisních jednáních o zakázce armády na rakouské obrněné transportéry se prý kdysi podíleli politici. Konkrétně Stanislav Gross (sociální demokracie), Karel Kühnl (US-DEU) a Martin Barták, dnešní ministr obrany v úřednické vládě, nestraník nominovaný za ODS.

Firma Steyr nakonec Česku vozidla dodala. Manažeři při schůzce původně tvrdili, že pro politické strany byla určena provize až tří procent z ceny zakázky. Dotyčná trojice politiků tvrdí, že se s nikým nesetkali. A manažeři si vzpomněli, že vlastně jen žertovali a chtěli reportéra napálit.

Pokud jde o divné kšefty, objevují se napříč spektrem. Jako vždy ovšem nezklamal Jiří Paroubek. Střídá své dvě osvědčené polohy. Buď se odmítá k něčemu vyjádřit, nebo vyskakuje z krabičky jako čertík Bertík. Teď chce předseda ČSSD věci vyšetřit "padni komu padni".

Chce po premiéru Fischerovi a odpovědných ministrech, aby kvůli tomu, co média o kauze přinesla, rychle sestavili vyšetřovací tým. Ten by měl podle Paroubka začít pracovat "v řádu hodin" a důkazy získat "v řádech dnů". Předběžná zpráva o šetření by tu podle předsedových představ měla být již do květnových parlamentních voleb.

Že má Paroubek rád operu, to se ví, tedy aspoň podle toho, co on sám tvrdí. Že má rád sci-fia černé komedie, o tom není nic známo ani z Kubicovy zprávy. Časová posloupnost hodin, dní a měsíců je - s ohledem na rychlost objasňování korupčních podezření u nás - pohádkou pro děti. Ostatně co je vládě a Paroubkovi do toho. Nemáme snad policii a soudy?

"Občané této země mají právo vědět, zda ke korupci došlo, a v případě, že ano, kdo se na ní podílel. Chceme, aby lidé mohli tato zjištění vzít v potaz při svém rozhodování u voleb," hřímá předseda. Aha, takže kdyby byl někdo obviněn, bude zkrácený proces v revolučním stylu? Nebo bude zrušeno právo na odvolání? Nebo stačí jakákoli "zjištění", hlavně když je občané budou moci "vzít v potaz"? Jaké metody se budou při takovém postupu používat?

Ale to se jistě dozvíme ve větší míře, pokud Paroubek vyhraje volby.