Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: ČTK

Requiem za Topolánka (a ODS)

ODS má prý šanci vyhrát volby - snad bude-li kandidovat sama. Po pondělních Událostech, komentářích s jejím předsedou Mirkem Topolánkem se obávám, že šanci ztratila. Bohužel právem.

Do TV studia přišel ten nejhorší Topolánek, jakého si lze představit – a že jsme za ta léta s ním už zažili ledacos: apriori naštvaný, nevrlý a arogantní politik, jenž na každou otázku odpovídá otázkou a který se chce mermomocí porvat.

I nebožák Morava, jestli si plačtivého mladíka se slabostí pro fotky dcer političek ještě pamatujete, by straně prokázal lepší službu. Třeba by se nad sebou aspoň rozbrečel, občas to zabírá.

Nutno ještě dodat, že moderátor Martin Veselovský, občasný mistr těch nejpříšernějších otázek, byl toho dne nadmíru v pohodě; jak intelektuálně, tak emotivně. V podstatě Topolánkovi nepoložil jedinou nekorektní otázku, tedy pokud podle předsedy ODS není nekorektní, když v rozhovoru s ním nějaká padne a nepochází zrovna od něj.

Celý rozhovor se samozřejmě točil okolo dvou zatčených členů brněnské ODS, jak by ne? A taky kolem nově přijatých vnitrostranických pravidel pro nabírání a delegování členů, aby se zamezilo tomu, že ODS v obci se sedmi obyvateli vyšle na kongres dvacet členů s divnými SPZ a pakly pětitisícovek, což pak v novinách špatně vypadá. Zvlášť když už dvacet let zatáčíte před každými volbami s politickou korupcí.

Oboje hrálo Topolánkovi do karet, přinejmenším naoko: zatčených členů se ODS zbavila a pravidla jakžtakž upravila. Přesto její předseda dokázal během zhruba osmi minut hotový zázrak: vše pozitivní otočit v negativní; proti sobě i proti ODS. TV dlouho nepamatuje takové fiasko, a to vládne každodenním bohatým materiálem. Větší sranda dokonce bývá i s Davidem Rathem, největším postrachem éteru.

Ohledně zatčených členů ODS Topolánek odpověděl, že za něco takového nezodpovídá, je totiž jen předseda; k pravidlům fungování strany nám pak podrážděně vzkázal, že nás to nemá co zajímat. Máme volit a držet hubu.

Díky. Má fakt tohle být příští premiér? Člověk, který za nic nezodpovídá? Člověk, který nám vzkazuje, že nás nemá co zajímat, jací lidé ovládají stranu, jíž máme volit? Kde se sakra inspiroval: u šéfa ústecké ČSSD Petra Bendy, někdejšího teplického veksláka a správce nočních podniků u E55, co to nyní po večerech dotáhl na inženýra bankovnictví?

Jestli ano, měl by se odstěhovat na sever. Tam takové politiky milují.