Co přinesl den (úterý 19. ledna)

Co přinesl den (úterý 19. ledna)

Co přinesl den (úterý 19. ledna)

Podle agentury STEM se rozdíl mezi ODS a ČSSD zvětšil skoro o 8 % ve prospěch ČSSD, preference ODS klesly oproti poslednímu průzkumu o 1,6 %. Preference sociálních demokratů jsou setrvalé, podobně je tomu s komunisty.



Lidovci klesli na 4,2 % a octli se v sousedství zelených a Věcí veřejných, tedy ve společenství požíračů volebních hlasů (dohromady by anihilovaných hlasů bylo 12 %). TOP 09 a ODS dohromady by ovšem ČSSD o něco málo převýšily, potvrzuje se, že TOP 09 odebírá voliče převážně ODS – a taky trochu lidovcům. Pokud tak dopadnou volby, bude ČSSD moci pohodlně vládnout v nepsané opoziční smlouvě s komunisty. Volební účast by podle STEM byla mimořádně nízká (48 %), nerozhodnuto je celých 36 % voličů. Z toho důvodu je třeba suverénní převahu postkomunistů brát s jistou rezervou. Rázný nástup Zemanovy SPO se nepotvrdil, strana by nezískala ani procento hlasů (tenhle výsledek vypadá o hodně pravděpodobněji než 3 %, který Zemanovi a jeho vysloužilcům věštil SANEP (SANEP prý preference pro SPO rovněž korigoval).

I z toho hlediska je třeba posuzovat otázku, kterou klade titulek z dnešní MfD: „Zemanovi ruští koně. Je to riziko pro stát?“ (jde o údajnou volební podporu představitele firmy Lukoil). Zjevně by bylo, pokud by Miloš Zeman nebyl politická mrtvola. Vzhledem k momentálním skutečným preferencím jeho strany je k tomu na nejlepší cestě.

A na závěr, aby to dnes nebylo moc krátké, opět dobrá zpráva. Primátor Bém byl opravdu v Antarktidě (je tam léto, a vzhledem ke globálnímu oteplování to nemusí být až tak strašné). Nezahálel tam: zdolal nejvyšší horu kontinentu, Mount Vinson. Gratulujeme!


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala