Co přinesl den (pondělí 18. ledna)

ODS zmítají zvláštní křeče. Nejdřív se do sebe pustili Topolánek s Bémem. Bém prohlásil, že se Topolánek chová jako kapitán na potápějící se lodi, Topolánek mluvil o krajských pantátech, kteří prohrou v regionálních volbách...

přišli o uplatnění, tlačí se do centra a vysekávají do lodi díru přesně pod čarou ponoru.

Tím údajně narážel na nápadný pokles preferencí ODS v Praze. Podle serveru Aktuálně.cz z interních průzkumů ODS vyplývá, že oproti 48% v posledních volbách by strana letos měla dostat jen 26%; bylo by zajímavé zjistit, kdo se na účet ODS napakuje, bude to TOP 09? ODS se ovšem nemůže divit, pražská organizace ODS byla jádrem opozice proti vedení strany a její předseda Bém zaznamenává jednu porážku a nepříjemnost za druhou. Topolánek (resp. vedení strany) si údajně pozval Béma na kartáč, ten proběhl dneska. V každém případě oba konkurenti dnes vypadali jako Tristan a Isolda poté, co okusili nápoje lásky, a shodli se, že mezi nimi nikdy žádné rozbroje nebyly, to prý novináři se mezi ně pokoušejí vrazit klín. Pro image ODS by bylo bývalo o hodně užitečnější, kdyby si byli vymysleli nějakou menší a méně banální blbost. Chybí jim zjevně představivost. Dobrá zpráva je, že zřejmě oběma došlo, jak devastujícím dojmem na preference strany působí jejich předvolební hašteření. Bohužel, stalo se tak trochu pozdě a jejich smíření bude dnes těžko někdo brát vážně.

Mirek Topolánek a někteří další lidé z vedení ODS začali lehce koketovat s myšlenkou velké koalice, a ani představitelé ČSSD (místopředseda Urban) neříkají rezolutní ne. Jiří Paroubek má originální vizi: výsledek květnových voleb nebude patový, a proto ČSSD nebude velkou koalici potřebovat. Zároveň je zjevné, že by se Paroubek hrozně rád vyhnul vládnutí s komunisty v zádech. Moc by mne zajímalo, jak ale chce vládnout jinak, s kým chce jinak udělat většinovou koalici. Jistě, průzkumy teď jednoznačně věští ČSSD vítězství. Ale určitě nebude takové, aby mohla vládnout většinově sama nebo ve většinové koalici s KDU-ČSL (je otázka, zda se KDU vůbec do Poslanecké sněmovny dostane). Čili: když Paroubek říká, že velkou koalici nebude potřebovat, znamená to, že míří k explicitní nebo implicitní opoziční smlouvě s komunisty. To je jasná zpráva pro voliče a žádné mlžení to nezastře.

Jedním ze sponzorů Zemanovy nové strany je prý český zástupce ruské ropné společnosti Lukoilu. Zeman to nevyvrátil ani nepotvrdil. Ten člověk nemá vůbec žádné zábrany. Opoziční smlouva byla dobrá aspoň na to, že si takové vylomeniny nemohl dovolit. Na návrzích předvolebních plakátů je podle MfD heslo „Zeman není kníže“. Za prvé by bylo vhodné toto negativní vymezení doplnit pozitivním, co tedy Zeman je. Mám několik nápadů, bohužel všechny jsou žalovatelné. A za druhé, být knížetem je u nás něco krajně odpudivého. Trochu mi to připomíná, jako když se antisemitská partaj chlubí sloganem „náš předseda není Žid“. Stejně to vypadá, že veteráni od Zemanova Waterloo velkou díru do světa neudělají, přestože jejich předseda není kníže (což se ostatně pozná nejpozději dvě minuty poté, co otevře ústa).

Záležitostí druhotně politickou je rozvod předsedy Topolánka. Proti původním zprávám, že to půjde raz dva, to teď vypadá, že paní Topolánková bude svého zrádného chotě důkladně grilovat. Vydrží to až do voleb?

Původně jsem plánoval udělit panu senátoru Kuberovi bobříka vyčůranosti za jeho požadavek, aby chodci přizpůsobili stavu chodníků (nyní velmi neutěšenému v důsledku „jeho“ novely zákona o pozemních komunikacích) svou obuv. Nakonec mi nezbyl čas všechno připravit, a tak se spokojím jen s návrhem na doplnění zákona o pozemních komunikacích v tomto smyslu. Aby zákonná úprava fungovala, bude nutné předepsat chodcům podobně jako automobilům zimní a letní obutí. Přípustné typy budou stanoveny v příloze zákona a znormovány (zákonu bude třeba přizpůsobit sortiment v obchodech s obuví, což je dnes bohužel na rozdíl od totáče náročný úkol). Taky bude třeba stanovit závazné datum přezutí ze zimní na letní obuv a naopak. Na dodržování zákona bude dohlížet městská policie, jeho porušení bude trestáno pokutou nebo v závažnějším případě (zmíněné lodičky na náledí) šatlavou. Touto formou prevence se zabrání zbytečným úrazům. Vzhledem ke stavu chodníků budou nejspíš povinnou zimní výbavou holinky nebo aspoň válenky, což se bude pěkně vyjímat v divadlech, na koncertech a na recepcích. Ale zato bude pořádek.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala