Co přinesl den (sobota 16. ledna)

Co přinesl den (sobota 16. ledna)

Co přinesl den (sobota 16. ledna)

Předseda ODS Topolánek je znepokojen stavem v pražské ODS, která údajně ztrácí na preferencích. Je to pravděpodobné, jestli bude někde hodně výrazně bodovat TOP 09, bude to Praha.



Bém se rozčílil a prohlásil, že mu Topolánek připomíná kapitána potápějící se lodi, který se snaží za každou cenu zachránit si krk. Je velmi pozoruhodné a z hlediska propagace strany povzbuzující, když ji největší konkurent nynějšího předsedy čtyři měsíce před volbami označí za potápějící se loď. Pokud se loď potopí, potopí se i s ním. Jemu je to zřejmě fuk, hlavně že půjde ke dnu taky Topolánek. Tomu se říká stranická loajalita.

Jinak se pan primátor rozhodl zažalovat Reflex za to, že jej na obálce vyobrazil s prasečím rypákem. Je tak po dr. Rathovi už druhý. Zjevně patří dohromady, pokud jde o představy, jak zacházet se svobodou projevu. Na rozdíl od Petra Uhla (viz dnešní Právo) si myslím, že dr. Ratha k Hitlerovi přirovnat lze, sám si o to řekl svým nehorázným výrokem. Uhl se před časem (zcela právem) zastal řidiče, který si dal v tramvaji za sklo šálu s nápisem „Dělnická strana“ (přitom postoj k Dělnické straně je asi jedna z mála věcí, na nichž se s Uhlem jsem schopný shodnout). Jeho náhlou právní pohyblivost vysvětluje poněkud hysterický závěr článku: „Rozsudek Městského soudu v Praze vynesl soudce Novosad „Jménem republiky!“ jako každý rozsudek v ČR. To mi vadí nejvíce. Mělo tam stát: „Jménem těch, kteří si myslí, že ČSSD prosazuje totalitární poměry“. Karikatura byla karikaturou dr. Ratha a ne karikaturou ČSSD. Ta nejapná slova o Hitlerovi nepronesl Rath jménem ČSSD. A já například si třeba vůbec nemyslím, že ČSSD prosazuje totalitární poměry, ale že Paroubek (i Rath) mají chuť a sklony prosazovat poměry, které budou znamenat mj. podstatné omezení občanských svobod, takové poměry přitom vůbec nemusí být totalitární. Zároveň si myslím, že ČSSD je neodmyslitelnou součástí našeho demokratického systému, jen by si zasloužila nějakého lepšího předsedu. To všechno ovšem s karikaturou v Reflexu už vůbec nijak nesouvisí. Zdá se, že Petr Uhl to ale neví.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala