Počasí - bouřky

Počasí - bouřky Zdroj: Profimedia

Česku dnes hrozí silné bouře, v úterý bude pršet na Moravě

Na celém území Čech hrozí dnes odpoledne a večer silné bouřky. V úterý se potom přesunou na Moravu a do Slezska. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav.

Přes střední Evropu postupuje zvolna k jihovýchodu studená fronta, která se bude českým územím vlnit. Meteorologové proto očekávají dnes v Čechách a na Českomoravské vrchovině místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní se srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů. V úterý se pak budou přívalové deště vyskytovat na Moravě a ve Slezsku.

Výstraha platí od dnešního poledne do 23:00 pro kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočinu a Prahu. V krajích Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském hrozí bouře od úterního poledne do 23:00.

Meteorologové varují, že přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst a sklepů.

Předpověď na týden:

Pondělí

V noci polojasno až skoro jasno. Na severozápadě až oblačno a ojediněle přeháňky, zpočátku i bouřky. K ránu a ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Přes den polojasno, na severozápadě a postupně i na ostatním území Čech oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Na Moravě a ve Slezsku většinou skoro jasno, srážky až večer a jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C, v Krušných horách kolem 15 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí. 

Úterý

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ráno v severozápadní polovině Čech, během dne i na ostatním území republiky, s výjimkou východu, ustávání srážek a ubývání oblačnosti až na polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na severozápadě až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s. 

Středa

Oblačno, přechodně až polojasno, ojediněle přeháňky. Na jihu a východě území až zataženo a místy déšť. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek

Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, na východě a jihovýchodě i srážky četnější. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, v západní polovině Čech až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Pátek

Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí

Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. V závěru období částečné ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 21 °C.