nahoru

Gardisté

Benjamin Kuras 28. srpna 2014 • 00:15
Benjamin Kuras
Benjamin Kuras
• foto: 
Archív

Dnes cestovní rada gardistům. To jsou ti, kdo se rádi na poslední prázdninový čvacht stavují u italského jezera Garda.

Rada proto, aby nepromarnili den ploužením pobřežní silnicí od hotýlku k hotýlku. Všechny jsou obsazené a na německou kapsu nastavené.

A hle, spása. Vybodnete se na jezerní břeh a nagooglujete si některý z malých B+B ve vinařské vesničce Cavaion Veronese s výhledem na jezero tři kilometry nad Bardolinem. Tam na čvacht sjedete za čtvrt hodiny širokými vinicemi dvanáctiprocentního červeného bardolínského, jaké spolu s pinotem grigiem nebo neznámým garganegou (neplést s Garganem) přímo od vinařů nakoupíte za tři eura. Se špuntem korkovým, žádné plasty či plíšky, jakými to dnes fláká už i Francie.

Vyhnete se tak průměrným pizzám a banálně ochuceným těstovinám příjezerních restaurací, nýbrž na cavaionském náměstíčku naproti žlutému kostelu najdete restauraci zvanou staromilsky Locanda.

Ve štice s polentou uvítáte na cibulce a bylinkách lehce podušené roztřepené štičí masíčko, polentu tuhoučkou, hnědými proužky ogrilovanou a do trojúhelníčků zúhledněnou. Tagliatelky na lanýži k vám přicupitají jen lehce povařené a plátečky čerstvého černého lanýžku potřísněné. Nezkazíte si je strouhaným sýrem, jen pocákáte curůčkem extraviržinského, aby vám opatrným prokvedláním rozdrobený lanýžek k nudličkám láskyplně přilnul.

Jestli od padrona vyzvíte, že má i hříbečky a lištičky, neváháte si je nechat štědře namíchat s domácími malými gnočky. Z obou stran dobře progrilovaným a naoreganovaným růžovým pstroužkem s pečenými brambůrky a lehce povařeným a extraviržinsky oroseným květáčkem, mrkvičkou a cukínkou zakončíte a nekazíte si chuť žádnou banální sladkostí. A zvládnete to ve dvou s litrem lehkého stáčeného za magických 27 eur na hlavu.



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,470
20,870
28,680
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
Nejčtenější
Komentáře