Dílo týdne: Jan Gemrot – Nové horizonty. Malíř Jan Gemrot vystavuje v krásné intimní malostranské galerii Pro Arte. Pro Reflex popsal obraz Nové horizonty: „Jde o ponor do lidského podvědomí, do možných způsobů práce s lidskou psýchou. Jde o poznání nazíráním na objektivní realitu z jiných perspektiv. V době fake news, ale i nezpochybnitelných pravd je vždy potřeba hledat další možný úhel pohledu. Zkoumání a zpochybňování jsou základním pilířem umělecké tvorby a někdy mohou mít i charakter dobrodružné výpravy.“

Dílo týdne: Jan Gemrot – Nové horizonty. Malíř Jan Gemrot vystavuje v krásné intimní malostranské galerii Pro Arte. Pro Reflex popsal obraz Nové horizonty: „Jde o ponor do lidského podvědomí, do možných způsobů práce s lidskou psýchou. Jde o poznání nazíráním na objektivní realitu z jiných perspektiv. V době fake news, ale i nezpochybnitelných pravd je vždy potřeba hledat další možný úhel pohledu. Zkoumání a zpochybňování jsou základním pilířem umělecké tvorby a někdy mohou mít i charakter dobrodružné výpravy.“ Zdroj: Archív

Karneval v muzeu. V Metropolitním muzeu umění v New Yorku se tak jako každý rok i letos první květnovou neděli konala přehlídka MET Gala 2018, velkolepý kostýmní gala večer, jehož se pravidelně zúčastňují i popové hvězdy. Letos byly tématem symboly katolicismu a středověké umění. Nemohla tak chybět Madonna (která zazpívala slavnou Hallelujah Leonarda Cohena), Rihanna svým modelem připomínala přímo papeže, Katty Perry zas anděla a objevil se i Nick Cave – sám jen v decentním obleku, ale za doprovodu své ženy, oděné v rudé šaty, jejichž model byl nazván „Vampýří manželka“.
Aby filmaři nebyli smutní. Sociální média zase způsobila jednu festivalovou „revoluci“. V Cannes už se nebudou soutěžní filmy pouštět (tak jako na většině dalších přehlídek) s předstihem před večerní premiérou, ale simultánně s ní. Důvod? Filmaři, jejichž díla odborné publikum na tradičních ranních projekcích „vybučelo“, si prý nemohli patřičně užít vše, co k uvedení na slavné přehlídce patří. Už tedy žádné zdrcující recenze či tweety, které by nebohé tvůrce deptaly: hostům premiéry včetně delegace nebude nikdo a nic kazit zážitek. Cannes to má podle jeho představitelů vrátit někdejší renomé svátku filmu a novináři ať si prý ve vedlejším sálu svobodně bučí klidně celou noc.
Z plátna na plátno. Těžko říct, zda se to tak pouze sešlo, nebo jde o nový trend: filmaři se čím dál více pouštějí do biografií slavných malířů. V televizi právě běží série Génius – Picasso (National Geographic), před týdnem měl premiéru snímek o životě Paula Gauguina. O Oscara se vážně ucházela animovaná verze Van Goghova příběhu S láskou Vincent a teď přišla zpráva filmového trhu v Cannes, že se chystá snímek o Salvadoru Dalím. Excentrického Španěla má ztvárnit Ben Kingsley.
Výrok týdne: „Na cestování je nejlepší ne, že já poznám různé země, ale že ve všech zemích poznají mě. Myslím, že ze mě mají opravdovou radost, protože tohle ještě nezažili.“  Lukáš Pavlásek, po němž nedávno musela pátrat americká policie, když se ztratil v ame­rickém Údolí smrti. Natáčel tam nový projekt režiséra Dana Svátka Cesta kolem světa.
Vtip týdne (podle Marka Douši). U dnešního obrázku se asi nebudete „za břicho popadat“. Když se na něj ale dívám, jsem postižen úsměvem idiota. Idiota, který sice neví, co se děje, ale ví, že takhle to možná přesně je. Kočky vědí své a ten jediný bdělý člověk na kresbě od @nigiri3 (o němž vím pouze to, že je z Japonska) má rozhodně o čem přemýšlet. Přesně takhle vypadám, když se v noci probudím a nepředstírám, že vím, která bije.
13
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!