Rok 1981 a hostinec U dvou slunců v Nerudově ulici. Kdysi tu bydlel klasik hospodské a kavárenské kultury Jan Neruda

Rok 1981 a hostinec U dvou slunců v Nerudově ulici. Kdysi tu bydlel klasik hospodské a kavárenské kultury Jan Neruda Zdroj: Stanislav Tůma

Malostranský hostinec U Svatého Tomáše v roce 1932. To se tu ještě vařilo černé pivo a scházely se tady slavné stolní společnosti.
V hospodě se vždycky dělala politika. Samozřejmě to platilo i o událostech roku 1989.
Pivovarské muzeum v Plzni ukazuje, jak vypadala klasická prvorepubliková hospoda
Pozdrav z Jubilejní výstavy v Praze v roce 1908. České pivo nesmělo při těchto demonstracích národní hrdosti a vyspělosti chybět.
Za komunismu se tradovalo, že vláda, která zdraží pivo, padne. Nebyla to pravda a v roce 1972 se po hospodách vedly řeči zvlášť opatrně a potichu.
8
Fotogalerie

Rekviem za českou hospodu

Tradiční česká hospoda umírá před našima očima. Kdysi naplněné místnosti znějící přátelským hovorem, vášnivými spory a otřásající se hurónským smíchem se vyprazdňují a utichají. Zmizely vyložené noviny a časopisy, ztratil se kulečník a někam odešli i mariášníci se svými ustálenými průpovídkami (kuželníky v zahradách odvál čas už dříve). Harmoniku, kytaru a zpěv personál vidí jen nerad. Nahrazuje je tím, že zapíná televizi, a pokud se v místnosti najde staromilec toužící po rozmluvě se spolustolovníkem, bývá „ukázněnými“ hosty okřiknut a napomenut, aby nerušil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!