Dílo týdne: Ondřej Vyhnánek / X-Dog – Holub. „S komiksovými postavami mě baví pracovat. V podstatě každý k nim má nějaký vztah, lidé mají pocit, že je znají. Nevlastní fotrové – hrdinové… Baví mě dávat je do jiného kontextu, trochu jim ubližovat. Na mých obrazech najednou nejsou tak silní, někdy působí spíš zoufale,“ říká někdejší graffiťák, jeden z nejvýraznějších zástupců generace dnešních třicátníků, Ondřej Vyhnánek, známější pod nickem X-DOG. Jeho výstava v pražské Galerii Dolmen je k vidění do 1. prosince.

Dílo týdne: Ondřej Vyhnánek / X-Dog – Holub. „S komiksovými postavami mě baví pracovat. V podstatě každý k nim má nějaký vztah, lidé mají pocit, že je znají. Nevlastní fotrové – hrdinové… Baví mě dávat je do jiného kontextu, trochu jim ubližovat. Na mých obrazech najednou nejsou tak silní, někdy působí spíš zoufale,“ říká někdejší graffiťák, jeden z nejvýraznějších zástupců generace dnešních třicátníků, Ondřej Vyhnánek, známější pod nickem X-DOG. Jeho výstava v pražské Galerii Dolmen je k vidění do 1. prosince. Zdroj: Archív

Na Hrad lobbista Tonda Blaník (zatím) nepůjde, protože, jak líčí v čerstvě zveřejněném spotu, „trotl z jeho týmu to dokonale pos.al“ a nestihl včas odeslat archy s podpisy podporujícími jeho kandidaturu. „Naštěstí se ozvali jiní, že o mně chtějí točit film. Tak jsem je nejdřív poslal do pr.…, že jsem chtěl na Hrad, a ne do kina, ale protože vás mám, lidi, rád, tak jsem to kvůli vám vzal,“ vzkazuje s tím, že „pravda a láska dnes vítězí už jen ve filmu“. Jádrem snímku Prezident Blaník, jehož režie se ujal Marek Najbrt, má být právě příběh lobbisty Antonína Blaníka a jeho rozhodnutí stát se prezidentem ČR. Titulní roli ztvární Marek Daniel a s premiérou, na niž si prý máme sehnat „pěkný boty“, se počítá na 1. února 2018.
Bára Poláková – Po válce. Mladý režisér Jan Bártek má za sebou úspěšný seriál Kosmo či klipy Mňágy a Žďorp a bratří Ebenů (za jejich Folkloreček získal Anděla). Spolu s Jakubem Machalou natočili před pěti lety video k Písni práce od Buty. Teď se sešli znovu a výsledkem je efektní klip k písničce Báry Polákové Po válce. Všechno je v něm tak trochu ­pozpátku. Lépe řečeno, skoro všechno… Dosáhne jeho sledovanost ke třiceti miliónům jako Nafrněná?
Kritik v mobilní aplikaci. Platforma Footgroot přichází s báječnou mobilní aplikací, jejíž pomocí bude možné pouhým načtením čárového kódu zjistit, jak kvalitní jídlo se chystáte koupit. Jestli jsou v párku oči, nebo chlupy, jestli je v jogurtu mléko, nebo vápno, kdy pekař vstával a jestli to těsto na chleba opravdu hnětl s láskou. My, pracovníci v kultuře, bychom se rádi těšili na aplikace Filmgroot a Musicgroot. Pouhým přiložením mobilu na filmový plakát, cédéčko či obrazovku bychom zjistili, jestli to tvůrci dělali pro prachy, nebo pro radost, kolik melodií je kradených, jestli režisér předstírá velké umění, a přitom jen zakrývá chabý scénář, a který pořad je repríza, ačkoli to ČT neuvádí. To bude veliká pomoc!!!
Citát týdne: „Zrychluješ!“ Legendární kytarista Pat Metheny se po šňůře dvaceti šesti koncertů zastavil v Praze, aby dal rozhovor svému kolegovi Rudymu Linkovi – pro jeho nevídaně nepředsudečnou talk show na ČT art Linka. Konečně, v kterém jiném pořadu si může podat ruku Pat Metheny a Michal David? Uvedeným citátem odpověděl slavný jazzman na otázku, jaká je jeho oblíbená nadávka. Hned vzápětí pak odpověděl na otázku, jaké je jeho moto:   „Nezrychluj!“
KOUKAT NA MĚSÍC JAKO WEIR. Kdo by měl být nadšenější z plánů Elona Muska kolonizovat Mars než spisovatel Andy Weir, autor knižní předlohy pro film Marťan? Ale chyba lávky, zrovna Weir je přesvědčen o tom, že bychom neměli přeskakovat Měsíc. Kolonizovat Mars dříve než Měsíc by podle něj bylo, „jako kdyby staří Britové kolonizovali nejdřív Severní Ameriku a teprve pak Wales“. Měsíc je podle Weira zkrátka mnohem logičtější volba. Což možná souvisí s tím, že po úspěšném Marťanovi mu právě v těchto dnech vychází román Artemis, který se odehrává – přesně tak, právě na Měsíci.
11
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!