nahoru

Zušlechtění ulice

Petr Volf 27. září 2017 • 00:15

Urbanistické řešení WhiteGray Rezidence vychází ze základního kompozičního záměru – navrhnout skutečně městskou strukturu zastavění, vhodně doplnit prostorovou skladbu této části Podolí a najít jakýsi kompoziční mezičlánek okolní vilové zástavby a vícepodlažní bytové zástavby v této části Podolí.

Do této drobné městské struktury architekti vložili nový prvek, přičemž při jeho navrhování důsledně využili svažitosti terénu, orientace ke světovým stranám, výhledů do klidové části pozemku (ve vyšších patrech i možnost vychutnat si panoráma Prahy) a napojení na přilehlé komunikace. Vznikl moderní nárožní dům, který svou svěžestí dodává lokalitě čerstvou energii.

Rezidence je koncipována jako dvojice samostatně stojících čtyřpodlažních objektů se společným komunikačním jádrem, kde je umístěn výtah a schodiště. V každém patře jsou propojeny prosklenou lávkou, jež je řešena jako otevřený prostor a díky své křehkosti pohledově nijak nezatěžuje celek: to, co má ryze užitkovou funkci, se zde stává výtvarnou ozdobou. Byl použit princip kontrastu. Domy se od sebe liší svou barevností (severní objekt je tmavý a jižní světlý), ale také směrem natočení a posunu jednotlivých pater. Celkem je v rezidenci čtrnáct bytů různých velikostí, byty v prvním nadzemním podlaží mají svoje terasy a předzahrádky.

Hmotová struktura je záměrně rozčleněna k jihovýchodu a jihozápadu velkými otvory a lodžiemi umožňujícími přístup světla, kdežto severozápadní a severovýchodní fasády mají menší otvory. Díky morfologii pozemku mají jedno společné podzemní podlaží, do něhož se vjíždí téměř po ­rovině.

Petr Volf


Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,250
20,450
28,640
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
Nejčtenější
Komentáře