V nejrůznějších oblastech lze najít někdy až komickou snahu posuzovat jakoukoli situaci podle právě dominující politické korektnosti. Například u příčin duševních poruch mezi menšinami.

V nejrůznějších oblastech lze najít někdy až komickou snahu posuzovat jakoukoli situaci podle právě dominující politické korektnosti. Například u příčin duševních poruch mezi menšinami. Zdroj: Marek Douša

Stigma

Vážený pane doktore,
se zaujetím jsem si přečetl rozhovor s jedním zjevně renomovaným britským psychiatrem, který v rozhovoru pro Lidové noviny poukázal, že u lidí z Karibiku žijících ve Velké Británii je devětkrát větší výskyt psychózy (proti většinové populaci v Británii, u nich doma v Karibiku nebo v jiných zemích). Tento odborník se domnívá, že za to může údajný rasismus, neboť četnost výskytu u nich doma, v Karibiku, odpovídá statistickému průměru v jiných zemích, včetně Británie. Překvapilo mě, že také zmiňoval i další psychické choroby, jako je deprese, za něž může údajně vliv té které společnosti.

P. S.: Mimochodem, onen britský psychiatr ještě poukázal na to, že psychiatričtí pacienti jsou doposud stigmatizováni i ve Velké Británii. Takže toho cejchu se bojí i Britové v tzv. vyspělejší západní Evropě. Hlavně že Rowlingová u nás tenkrát natropila takový povyk.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!