ANO: génius volební průměrnosti

ANO: génius volební průměrnosti Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Ztráty na pravici. Podrobnější analýza krajské volební mapy při použití „malých okresů“ ale ukazuje, že hnutí ANO v roce 2016 oslabilo v některých, dříve silně pravicových oblastech. Dobře to je vidět na tom, že mezi silné okresy již tentokrát nepatřily některé oblasti v Libereckém kraji a v okolí Prahy. Naopak ale nově do „skupiny ANO“ přibylo Brno.
Dobytí oranžových bašt. Krajské volby v roce 2016 ukázaly, že se hnutí ANO posunulo voličsky více doleva. Dobře to dokládá, že mezi okresní bašty oproti roku 2013 přibyly takové výkladní skříně levice, a hlavně sociální demokracie, jako bylo Ostravsko či Karvinsko.
Strana průmyslu. I mapa nejlepších „malých okresů“ pro hnutí ANO ve sněmovních volbách potvrzuje, že Babišovo hnutí boduje téměř výhradně nad pomyslnou linií Plzeň–Třinec, která Českou republiku dělí na průmyslový sever a více zemědělský jih. Mezi baštami babišovců navíc vynikají všechny oblasti, v nichž sídlí velké průmyslové podniky skupiny Agrofert.
Vládci severu. Okresní volební bašty hnutí ANO ve sněmovních volbách 2013 ukázaly, že Babišovo uskupení je nejsilnější na českém i moravskoslezském severu. Hnutí tím spojilo tradiční oblasti politického protestu a levice (např. Ústecký nebo Moravskoslezský kraj) s obvyklými baštami pravice, jako býval Královéhradecký či Liberecký kraj.
4
Fotogalerie

Kdo volí Babiše?

Na sociálních sítích patří k dobrému tónu se řečnicky ptát: Neznáte náhodou někoho, kdo volí Babiše? Reflex se pokusil zmapovat místa, odkud pochází typický Babišův volič.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!