Učitel (vlevo) a jeho žák – tito dva mniši spolu strávili víc než šedesát let. Když učitel Nektaros zemřel, šel mu „jeho novic“ ukázat tuto fotografii na hrob.

Učitel (vlevo) a jeho žák – tito dva mniši spolu strávili víc než šedesát let. Když učitel Nektaros zemřel, šel mu „jeho novic“ ukázat tuto fotografii na hrob. Zdroj: Stratos Kalafatis

V pravoslavném mnišském státě na řeckém poloostrově Athos začíná den uprostřed hluboké noci. A ženám je vstup zapovězen.
Bratři žijí dnes šťastně spolu v jednom monastýru
Tváře Athosu:  ctihodný Markellos ...
... jeden z „bláznů ve jménu Božím“ Savvas...
S Klášterní stoly prostřené k takzvané Epifanii šestého ledna. U nás tento svátek slavíme jako Tři krále.
9
Fotogalerie

Athos

Legenda praví, že Matka Boží byla na moři stižena strašnou bouří, před kterou ji zachránily právě břehy Athosu. Poloostrovu a jeho obyvatelům navěky požehnala. Když se na počátku pátého století na Athos vydala císařovna Placidia a chtěla vstoupit do chrámu Vatoped, ozval se z ikony Bohorodičky hlas, který ji varoval před vstupem se slovy, že na Athosu je místo jen pro jednu „císařovnu“. Tím byl dán základ pro stále platný zákaz vstupu nejen pro všechny ženy, ale i pro samice zvířat. Toto omezení nedokázala zatím zrušit ani EU, jež je považuje za diskriminační. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!