Imran Ahmed, 8 měsíců

Imran Ahmed, 8 měsíců Zdroj: Jarmila Štuková, Lenka Klicperová

Rekan Chader, 5 let
Zeman Odei, 11 let
Anwar Salih je sice o rok starší než Zeman, má ale úplně jiné zájmy. Když sem přišla s rodiči z Mosulu, neměli nic. Stejně jako všichni ostatní. Vzali pár kusů oblečení a byli rádi, že jsou pryč z místa bojů. Rodiče Anwar tady koupili panenku, která je pro ni největší kamarádkou. V uprchlickém táboře Hasan Šam nemá většina dětí žádné hračky. U plotu oddělujícího tábor od okolní pouště se ale už vyrojila řada stánků, která uprchlíkům i jejich dětem nabízí ke koupi různé zboží, také hračky.
Suaad Sálih, 4 roky Bezpečí tábora oceňuje také otec malé Suaad Sálih, která si mezitím hraje s malou modro-bílou lodičkou čínské provenience. V táboře jsou jedenáct dní. Z mosulské čtvrti Masorf utekli, když sem přišla irácká armáda a začala bojovat s džihádisty. „Poslední dny v Mosulu připomínaly peklo. Neustále se bojovalo, dopadaly na nás minometné střely a letadla oblast bombardovala. Viděl jsem na ulici spoustu mrtvých těl. Už jsem prostě nemohl dál, vzal jsem rodinu a utekli jsme. Vzali jsme jen dvě tašky s oblečením. Nemáme nic, ale jsme rádi, že jsme v bezpečí,“ popisuje otec malé Suaad. Ta se už těší, že se z tábora přesunou do Erbílu, protože tam má sestřenici stejného věku.
Solan Amrit, 9 let Některým dětem se podařilo vymámit na rodičích zejména oblíbené a hojně distribuované létající kolo. Jde o jednoduché plastové kolečko, které našroubujete na tyčku a vířivým pohybem ruky ho vystřelíte. Létajícími koly se to tu jen hemží. Šťastnou majitelkou této legrácky je i devítiletá Solan Amrit. Právě se jí povedl majstrštyk, za který ji všechny děti kolem poplácávají po ramenou. Plastovou hračku vystřelila s takovou vervou, že přelétla ostnatý drát ohraničující plochu stanového města a dolétla až na vyježděné koleje v poušti, představující cestu kolem tábora.
5
Fotogalerie

Šťastné dětství v táboře

Zapomeňte na to, co jste kdy viděli a slyšeli o iráckých uprchlických táborech. Děti, které přišly před pár dny z Mosulu do tábora Hasan Šam, to vidí jinak. Jsou šťastné – unikly bojům, a hlavně všudypřítomným zákazům a příkazům Islámského státu. Jsou šťastné. Třeba proto, že konečně můžou hrát fotbal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!