Nádherná Lída Baarová (1914–2000). Zástup mužů, kteří ji milovali, byl takřka nekonečný.

Nádherná Lída Baarová (1914–2000). Zástup mužů, kteří ji milovali, byl takřka nekonečný. Zdroj: Profimedia, Archív

Ohnivé léto (1939) Když se Lída Baarová v roce 1939 poprvé vynořila z vody a „vidět bylo všecko“, muselo to být pro kluky odkázané na lechtivé kartičky polonahých slečen ještě z první světové války něco, jako když Edison poprvé rozsvítil New York. Tahle scéna z Ohnivého léta je samozřejmě dodnes atraktivní, poněvadž přece všichni chceme spatřit to, co (asi) viděl Goebbels. Je pozoruhodné, že za bolševníka chodil Čápův a Krškův film v televizi „pro pamětníky“ kompletní, ale na DVD vyšlém po revoluci je Lídina nahá scéna vystřižena.
Třicet případů majora Zemana  (Díl 14: Konec velké šance) (1974) Je to ten případ, kdy se bojíte o dvě věci najednou a na vzrušení nezbude místo. Korpulentní Jana Dítětová si jednak očividně víc než text hlídá peřinu, aby nebylo z jejího sedmačtyřicetiletého těla vidět víc, než je zdrávo, jednak hereččina hraná náruživost neblaze ohrožuje Bláhův umělý nos, který špión (Radoslav Brzobohatý) získal dva díly dřív během plastické operace. Není od věci připomenout si, že Jana Dítětová měla na nestandardní milostné scény fakt smůlu – o šest let dřív ji v Žertu v posteli ponižoval a ve finále i zfackoval Josef Somr.
Lásky jedné plavovlásky (1965) Zatímco některé z milostných scén následujícího sumáře jsou nechtěně trapné, Miloš Forman s trapností pracoval řízeně, s virtuozitou prvního houslisty České filharmonie. Vladimír Pucholt pobíhající od létající rolety k Haně Brejchové a zpátky je vpravdě nezapomenutelný stejně jako naše fandění; všichni jsme mu strašně drželi palce!
Upír z Feratu (1981) Je to samozřejmě velmi osobní, ale tahle scéna připravila teenagerovi ve slabinách horké chvilky. Opravdu, ale opravdu smyslná Jana Břežková a Jiří Menzel se zmítají v divoké souloži až do chvíle, kdy na ně vyteče z kyblíku červená barva, tolik připomínající krev. Pak už nemá Menzel na nic náladu, protože kdo film viděl, tak ví, že ho v něm krev dostihla doslova všude.
Oznamuje se láskám vašim (1988) Šestnáctiletá Markéta Hrubešová v moci Lukáše Vaculíka na lodi ve filmu Karla Kachyni, jenž to s náctiletýma holkama holt uměl. Tenkrát jsem Vaculíka nechápal – jak může spát, když se vedle něj válí takové tělo. Říkal jsem si, že musí být vynikající herec. Ale je to nádherná pasáž, protože tak jako Miloš Forman tematizoval trapnost, uměl Kachyňa pracovat s cudností. Je to prostě čisté stejně jako… (viz další heslo)
10
Fotogalerie

Deset českých erotických scén, na které nikdy nezapomenu

Tento výběr je stejně subjektivní jako výběr dortů v Erhartově cukrárně. Vzniknout ale musel, neboť jsem si po zhlédnutí filmu Lída Baarová zase uvědomil, že milostná scéna (jako ostatně každá jiná filmová scéna) se může člověku zarýt hluboko pod kůži a je jedno, zda tu ránu způsobil trn z překrásné růže, anebo střep z příšerně nevkusné vázy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!